ZAGREBAČKI SALON

Pomaknuti dizajn za sve koji razmišljaju malo drugačije

18.06.2014 u 11:00

Bionic
Reading

Središnja izložba 49. zagrebačkog salona - posvećenoga pomicanju granica u primijenjenoj umjetnosti i dizajnu, otvorena je u Tehničkome muzeju, jednom od triju zagrebačkih izložbenih prostora u kojima će ovogodišnji salon trajati do 3. srpnja

U Tehničkom muzeju predstavljeno je 28 autora ili grupa autora koji prezentiraju područje primijenjenih umjetnosti u širokome rasponu od grafičkoga i produkt dizajna, preko fotografije i videa, do dizajna tekstila i metala. Autor likovnoga postava je arhitekt Mario Beusan, a vizualnog identiteta Ivan Križan

Salon je organizirao ULUPUH – Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnost, a njegovu koncepciju pod nazivom "Pomicanje granica - komunikacija i nova mobilnost" potpisuje kustosica Višnja Slavica Gabout.

Kustosica je istaknula kako Salon potvrđuje da u Hrvatskoj postoji nova generacija umjetnika koja zna kako koristiti primjenjenu umjetnost i dizajn u prevladavanju 'komunikacijskih šumova' suvremenoga društva i ostvariti izravnu komunikaciju s društvom.


Ravnateljica Salona Ivana Bakal najavila je još dva otvorenja u druga dva izložbena prostora - 18. lipnja u Galeriji ULUPUH, gdje će se pod zajedničkim nazivom "Laboratorij nove stvarnosti/distorzije" predstaviti osam autora i umjetničkih kolektiva, te 20. lipnja u Galeriji Karas, gdje će se na izložbi nazvanoj "Komunikacijski kodovi i greške u komunikaciji" moći pogledati radovi devet autora i autorskih grupa.

Napomenula je da će se, uz otvorenje izložbe u Galeriji Karas, objaviti i nagrade Salona: Velika nagrada, tri jednakovrijedne nagrade te nagrada za najboljega mladog autora do 35 godina.

Izložbu je otvorio pročelnik Gradskoga ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivica Lovrić koji smatra da je tema Salona zanimljiva i dobro razrađena na trima izložbama. Uvjeren je da će ovogodišnji Zagrebački salon biti poticajan i za razmišljanje koliko smo svjesni uloge primjenjene umjetnosti i dizajna u svakodnevnome životu.