Knjižnica srca

Poklanjamo knjigu 'Tvornica lutaka' škotske autorice Elizabeth Macneal

04.06.2019 u 18:41

Bionic
Reading

S velikom radošću i ponosom Stilus knjiga predstavlja Knjižnicu srca, novu biblioteku hrvatske književne zvijezde, sada i Stilusove urednice, Ingrid Divković

Tvornica lutaka škotske autorice Elizabeth Macneal prva je knjiga iz Knjižnice srca. Očaravajuća priča o mladoj ženi koja želi postati umjetnica, i o muškarcu čija opsesija može zauvijek uništiti njezin svijet, ovaj prvijenac dobitnik je prestižne nagrade Caledonia Award i jedan je od naslova koji je bučno pao na književnu scenu posljednjih nekoliko godina, kad su prava prodana nakon aukcije u kojoj je sudjelovalo četrnaest izdavačkih kuća. Ovo književno remek-djelo zarobit će pažnju čitatelja od prve stranice i odvesti nas u viktorijanski London, u povijesno dobro utemeljenu priču sa zapletom od kojeg srce stane.

Više o TVORNICI LUTAKA:

London. 1850.

Kristalna palača upravo se gradi i u Hyde Parku, u masi koja promatra spektakularnu gradnju, susreće se dvoje ljudi. Za Iris, koja želi postati slikarica, to je tek nevažan, odmah zaboravljen trenutak, ali za Silasa, kolekcionara opčinjenog čudnim stvarima i ljepotom, on označava novi početak.

Kad prerafaelitski slikar Louis Frost ponudi Iris da mu pozira kao model, ona pristane pod uvjetom da uz to dobije poduku iz slikanja. Njezin svijet naglo se širi, i u njega uzlaze umjetnost i ljubav.

No, Silas od onog susreta misli samo na jedno, i njegova opsesija postaje sve mračnija…

'Zadivljujuće samouvjeren prvijenac, s točnim osjećajem za razdoblje i prostor… uistinu zanosno.' IAN RANKIN

'Britka, strašna, predivno evokativna priča o ljubavi, umjetnosti i opsesiji' – PAULA HAWKINS, autorica Djevojke u vlaku

'Fantastično – živo, precizno, slikovito i elegantno zastrašujuće.' BRIDGET COLLINS, autorica romana The Binding

'Snažna priča koja isprepleće moć, umjetnost i opsesiju. Na svakom koraku, nadmašuje očekivanja – to je povijesni roman, a opet ga osjećamo tako relevantnim i suvremenim. Svidjela mi se toplina, vrckavi humor, to kako svaka i najmanja nit vodi u nepodnošljivo napetu i zastrašujuću završnicu koja me u potpunosti oduševila.' SOPHIE MACKINTOSH, autorica romana The Water Cure nominiranog za nagradu Man Booker

Riječ urednice Ingrid Divković:

1. Prva knjiga biblioteci je Tvornica lutaka, nagrađivani prvijenac škotske autorice Elizabeth Macneal. Što nam možete reći o njoj? Zvuči vrlo fascinantno.

Upravo takva 'Tvornica lutaka' i jest – fascinantna. Naime, mlada autorica Elizabeth Macneal apsolutno me oduševila na toliko književnih razina i zato sam je bez dugog razmišljanja prigrlila k sebi. Tematika i radnja njezine prve knjige, vrijeme i atmosfera, likovi i njihova duboka kompleksnost, ton pripovijedanja i autoričin bogat narativni stil nešto je što me nosilo kroz knjigu na način koji se na trenutke činio potpuno realnim, a s druge strane potpuno bunovnim. Čitajući 'Tvornicu lutaka' moje se biće iz trenutka u trenutak širilo i skupljalo poput zjenice oka, pobuđujući time ne samo moja osjetila nego i dušu i srce. Sigurna sam da će to činiti i hrvatskim čitateljima i čitateljicama.

2. Možete li nam otkriti koje naslove još planirate objaviti pod znakom Knjižnica srca i koliko mislite da će ih biti?

Osobno vjerujem da će se Knjižnica srca razvijati u najboljem i najljepšem mogućem smislu. Osim 'Tvornice lutaka' čijem se izdavanju jako radujem, svoje mjesto pod hrvatskim čitateljskim nebom čekaju i naslovi Libby Page 'Bazen' (The Lido) te 'Uvez' (The Binding) Bridget Collins– književno drugačije, ali podjednako očaravajuće književne priče koje će osvojiti srca čak i najzahtjevnijih čitatelja.

3. U nešto više od 5 godina uspjeli ste objaviti 4 vrlo uspješne knjige, voditi blog koji vam je donio i nagradu i odnedavno održavate radionice za kreativno pisanje. Sad imate vlastitu biblioteku. Je li teško sve držati pod kontrolom i istodobno pronaći vrijeme za sebe?

Ja i dalje imam sve vrijeme ovoga svijeta, a pod kontrolom ionako nikada nisam voljela držati ništa. Uživam u ovome što radim, istina, nekada ima teških, neugodnih i izazovnih dana, ali kada sve zbrojim i oduzmem, i dalje na kraju dana dobivam više nego što sam to ikada mogla i zamisliti.

Čitateljima tportala darujemo dva primjerka knjige Tvornica lutaka, a dobitnici su Dario Brajković i Željko Jurić.