TRIBINA RAZOTKRIVANJE

Pogledajte razgovor s Amosom Ozom

18.03.2011 u 16:53

Bionic
Reading

Jedan od najpoznatijih svjetskih suvremenih pisaca, Amos Oz, gostovao je na Frakturinoj tribini Razotkrivanje i u kinu Europa odgovarao na pitanja o književnosti, politici, obitelji, sve začinivši svojim karakterističnim humorom

Razgovor s Amosom Ozom vodio je domaćin tribine Srećko Horvat te je pred brojnom publikom u kinu Europa tribinu započeo pričom o djetinjstvu i najpoznatijem djelu, 'Priči o ljubavi i tmini'.

Cijeli život izraelskog književnika rođenog 1939. na neki je način obilježen politikom. Od susreta s antisemitizmom i mirovnog aktivizma do dugogodišnjeg života u kibucu. 'Moj otac je bio desno usmjereni intelektualac, pa sam ja zato odlučio postati ljevičarski vozač traktora!', objasnio je Oz odlazak u kibuc predvidjevši da će ta forma življenja zasigurno zaživjeti i u drugim dijelovima svijeta u budućnosti.

Na tribini Razotkrivanje dotakao se i traumatičnog iskustva iz djetinjstva – majčinog samoubojstva - te s publikom podijelio da je zbog toga godinama osjećao da ga ona zapravo nije voljela.

Na pitanje o brojnim svojim nagradama šaljivo je zaključio kako će nastaviti živjeti čak i ako ne dobije Nobelovu nagradu. Amos Oz gostovat će 19. ožujka u 11 sati u Knjižari Vuković & Runjić.

Amos Oz u kinu Europa