AUTENTIČNE FOTOGRAFIJE

Pogledajte kako je trebao izgledati špijun Stasija

10.08.2011 u 13:25

Bionic
Reading

Lažni brkovi, tamne naočale i perike tek su dio asesoara pripadnika zloglasnog istočnonjemačkog Stasija, a kako je trebao izgledati jedan prosječan špijun, pokazuju autentične arhivske fotografije izložene u Berlinu

U berlinskoj Morgen Contemporary Gallery njemački je umjetnik Simon Menner izložio ekskluzivne fotografije koje svjedoče o tajnim arhivima Ministarstva za državnu sigurnost Istočne Njemačke (Ministerium für Staatssicherheit), poznatijeg pod nazivom Stasi

Među fotografijama ističu se one što prikazuju kako bi trebao izgledati špijun koji se može dobro uklopiti u društvenu zajednicu.

Svojevrsni vodiči za odijevanje, fotografije koje nude špijunski dress code služile su za obuku članova zloglasne organizacije.

'Premda danas djeluju apsurdno, te fotografije dokaz su velikog zla', navodi 33-godišnji berlinski autor izložbe.

Do arhiva nije teško došao jer je on otvoren za javnost, no poprilično se naradio dok nije odabrao izloške za izložbu 'Fotografije iz tajnih arhiva Stasija'.

Tajni znakovi tek su jedna od tema prema kojima su razvrstane ekskluzivne fotografije Stasija

Osim fotografija špijunskih 'modela', izložene su polaroidne snimke interijera koje su štazijevci pretraživali, a služile su kao dokazni materijal te kao podsjetnik na to kako je neki prostor izgledao prije premetačine da bi ga špijuni mogli vratiti u prvobitno stanje.

Izložene su i fotografije brojnih lokacija i zgrada, serija snimki ulaza u američku ambasadu, ali i brojni motivi iz života prosječnih njemačkih obitelji.

Uz povijesnu važnost koju ima ta izložba, autora je zanimalo koliko praćenje ljudi u vrijeme Hladnog rata korespondira s današnjom Big Brother kulturom, odnosno koliko je moguće iz tih, mahom običnih fotografija iščitati teror jednog represivnog sustava.

Sve fotografije možete pogledati na stranici Simona Mennera