BOOKSTAN

Počinje sarajevski festival književnosti, gostuju Dubravka Ugrešić i David Mitchell

03.07.2018 u 13:44

Bionic
Reading

U Sarajevu se od 4. do 7. srpnja održava treći Internacionalni festival književnosti Bookstan na temu 'Granice i ograničenja', a među gostima su Dubravka Ugrešić, koja će predstaviti roman 'Lisica', za koji je nedavno dobila tportalovu nagradu, te David Mitchell, britanski pisac i autor bestselera 'Atlas oblaka'

'Gdje je Istok, gdje je Zapad? Gdje se prelazi s jednog na drugi? Može li se razumjeti jedan bez drugog? Može li se biti ili imati oboje? Najlakše je držati ih odvojenim, zamišljati ili graditi zid između njih. Ali šta ukoliko ne može biti jednog bez drugog? Šta ukoliko ne moramo birati? Šta ukoliko je njihovo razlikovanje važno jedino u domenu geografije? Šta ako postoji književni Festival s gostima koji stvaraju prostore u kojima nema ni Istoka ni Zapada, nego samo ljudi i njihovih priča?', opisao je Bookstan prije tri godine pisac Aleksandar Hemon, jedan od suosnivača ovoga sarajevskog festivala književnosti, koji će se u svome trećem izdanju održati u knjižari Buybook i na Akademiji likovnih umjetnosti.

Kustos ovogodišnjeg Bookstana je nizozemski novinar i pisac Geert Mak, koji je i definirao temu 'Granice i ograničenja' s tri pravca: 'Balkanska ruta ili Kako nas granice definiraju i kako su one u isto vrijeme moralna pitanja solidariziranja s izbjeglicama', 'Nekad je bilo puno bolje - o jugonostalgiji i ostalim oblicima nostalgije' i 'Uljezi - kako nam autori i drugi kulturni 'uljezi' mogu pomoći da mislimo izvan vlastitih granica'.

  • +7
Književni razgovor u Booksi: Dubravka Ugrešić Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Na diskusiji 'Nekad je bilo puno bolje' gostuje Dubravka Ugrešić te će u Sarajevu predstaviti roman 'Lisicu', za koji je nedavno dobila nagradu tportala, a koji je upravo objavila i sarajevska izdavačka kuća Buybook.

Osim nje, na Bookstanu gostuju Miljenko Jergović, koji će predstaviti 'Sarajevo, plan grada' u izdanju Frakture, te Faruk Šehić s 'Pričama sa satnim mehanizmom', novim djelom objavljenim u izdanju Frakture za Hrvatsku i Buybooka za BiH. Spomenuti Hemon predstavit će novu knjigu 'Nije ovo tvoje', koju je s engleskog prevela njegova stalna suradnica Irena Žlof.

Od stranih autora među gostima je David Mitchell, britanski pisac kojega je treći roman 'Atlas oblaka' prometnuo u književnu zvijezdu, a koji će Buybookovo izdanje predstaviti u okviru Specijalnog programa s Hemonom. Tu su i Frank Westerman, nizozemski pisac i novinar koji je jedan od rijetkih svjedočio padu Srebrenice i napisao knjigu 'Najcrnji scenarij', potom John Freeman, američki pisac, suosnivač Bookstana i jedan od najpoznatijih književnih kritičara, Femke Halsema, koja je prije nekoliko dana postala prva gradonačelnica Amsterdama, te Athena Farrokhzad, iransko-švedska autorica čija je 'Bijela suita', zbirka poezije o odrastanju u geteburškim useljeničkim kvartovima, ratnim i izbjegličkim traumama i naporima, 2016. objavljena i u Hrvatskoj.

U pretprogramu koji je krenuo za vikend radionice 'Kako čitati pisca' održali su Zoran Ferić i Kruno Lokotar.

Lokotar će 6. srpnja na sarajevskom ALU razgovarati s Emirom Imamovićem Pirkeom, koji će predstaviti novi roman 'Terorist'. Dan kasnije, 7. srpnja, Sandorf na čelu s urednikom Ivanom Sršenom predstavlja dvojicu svojih autora, Zorana Lazića i Damira Pilića.

Detaljan program provjerite na službenoj stranici Bookstana i na Facebooku.