CULTURSCAPES

Plesna predstava za smjernice u životu poslije kapitalizma

14.10.2013 u 12:29

Bionic
Reading

U okviru Ganz novog festivala i festivala Culturescapes, u Zagrebu će se 15. listopada 2013. godine izvesti plesna predstava 'Halfbreadtechnique – postkapitalizam za početnike' švicarskog koreografa i performera Martina Schicka. U glazbenom dijelu programa, 15. listopada održat će se koncert Lucien Dubuis Trija, a 17. listopada koncert Diatribes i Stefana Thuta

U plesnoj predstavi 'Halfbreadtechnique – postkapitalizam za početnike' koju je koncipirao i režirao Martin Schick, 15. listopada 2013. godine u 20 sati u polukružnoj dvorani &TD-a nastupit će autor predstave zajedno s hrvatskim koreografom Brunom Isakovićem, što je u skladu s prethodnim gostovanjima predstave u drugim zemljama narušenima aktualnom gospodarskom krizom, gdje bi Schick surađivao s domaćim umjetnikom.

Martin Schick se i u ovom komadu bavi aktualnim temama, postavljajući smjernice za život poslije kapitalizma kroz dijeljenje svega: pozornice, publike, financijskih sredstava za kulturu, rekvizita itd. Autor postavlja pitanje koliko zapravo materijalnoga trebamo i što danas znači 'previše' i 'premalo'. Kroz ples pojednostavljuje složene ekonomske veze jetko i duhovito karikirajući našu stvarnost, kako umjetnika tako i običnog čovjeka, čijim životima caruje novac.

Martin Schick također će tijekom boravka u Zagrebu, 16. listopada 2013. godine, u polukružnoj dvorani &TD-a voditi besplatnu radionicu 'Spektakularni gledatelj' u kojoj će se baviti tendencijom umjetnika da se bavi samom publikom i da je potiče da aktivno sudjeluje u izvedbama. Na radionici u kojoj mogu sudjelovati i kazališni profesionalci i kazališna publika, raspravljat će se i o individualnoj i kolektivnoj inteligenciji u izvedbenom prostoru.

U programu 'Swiss Music Days' u MM centru 15. listopada 2013. godine u 21 sat nastupit će švicarski jazz sastav Lucien Dubuis Trio koji inspiraciju vuče iz raznolikih utjecaja stvarajući viziju nekog budućeg rocka i jazza. Lucien Dubuis Trio čine Lucine Dubuis na alto saksofonu i klarinetu, Roman Nowka na basu i električnoj gitari te Lionel Friedli na bubnjevima. Lucien Dubuis autor je dvadesetak albuma te je radio s najvećim imenima jazza i svirao na velikim festivalima u New Yorku, Montreuxu, Šangaju i drugdje.

U polukružnoj dvorani Teatra &TD-a 17. listopada 2013. godine u 21 sat nastupit će Diatribes i švicarski čelist Stefan Thut. Stefan Thut je skladatelj i čelist koji je studirao na Konzervatoriju Luzern i Boston University School of Music. Sklada većinom instrumentalnu glazbu igrajući se s tzv. 'field recordingom', snimanjem glazbe izvan glazbenog studija, i 'klangkunstom', stapanjem glazbe s drugim medijima i umjetničkim praksama u jedinstveno djelo. Improvizatorski duo iz Ženeve, Diatribes, spaja elektroniku, perkusije i zvukove predmeta u bogate slojevite zidove dronea ispisane minimalističkim jezikom, oslanjajući se na tradiciju jazza, noisea, konkretne glazbe i slobodne improvizacije.