ODUŠEVILI ZAGREB

PechaKucha prezentacije u prepunom ZKM-u

13.04.2012 u 20:00

Bionic
Reading

U dupkom punom Zagrebačkom kazalištu mladih održana je dvanaesta PechaKucha Night Zagreb. Publici su se u formi poznatih vremenski limitiranih prezentacija od 20 slika u 20 sekundi, a koje potječu iz Japana, okušali različiti afirmirani, ali i manje poznati umjetnici, aktivisti i kreativci

Ovaj tip događanja već je dobro poznat zagrebačkoj publici jer u Zagrebu postoji od 2009. godine, a u organizaciji nekoliko entuzijasta – Lane Cavar te ekipe iz studija i agencija 3LHD, Bruketa&Žinić OM i Komakino. Zagreb je samo jedan od preko 500 gradova u kojima lokalne ekipe organiziraju vlastite verzije PechaKucha večeri.

Uz duhovite voditelje, glumce ansambla ZeKaeMa Ninu Violić i Vedrana Živolića, večer je otvorio predsjednik udruge Sindikat biciklista Marko Gregović, ukazujući na paradoks prema kojemu je Zagreb prirodno idealan grad za bicikliste, ali su ga današnji prometni uvjeti za tu vrstu prijevoza učinili krajnje nemogućim. Jednostavnim čitanjem svoga dramskog teksta predstavio se pisac i dramaturg Goran Ferčec, inače jedan od pokretača Dramaturškog kolektiva za afirmaciju suvremenog dramskog teksta mladih i neafirmiranih autora.

David Lušić iz inicijative Zebra govorio je o vrlo živom i zanimljivom novom umjetničkom prostoru u Zagrebu – Galeriji Greta – kojim se propituje pojam suvremene galerije, prepuštajući ju samim umjetnicima, radije nego kustosima. Multimedijalni umjetnik Marijan Crtalić govorio je o nekoliko svojih projekata iz opusa 'Nevidljivi Sisak', poput izložbe 'Sadašnjost prošlosti' u kojoj fotomontažama supostavlja kadrove Željezare Sisak nekad i danas.

Kustosica Koraljka Vlajo na zanimljiv je način usporedila dizajnersko nasljeđe dviju velikih tvornica, Jugokeramike i Končara, promatrajući ih kroz prizmu spola samih dizajnera, te istaknula vrlo visoku kvalitetu i suvremenost dizajna predmeta koji su proizašli iz njih. Arhitekt Luciano Basauri iz arhitektonskog tima Analog govorio je o utjecaju turizma na razvoj arhitekture i urbanizma, a poznati fotograf i grafički dizajner Igor Kuduz imao je duhovitu prezentaciju o spam mailovima, odnosno svom umjetničkom projektu 'Photo-spam'.

Redateljica dokumentarnih filmova Dana Budisavljević ispričala je kako su nastajali neki od njezinih filmova, poput najnovijeg, nagrađivanog 'Nije ti život pjesma Havaja', nazvavši svoj pristup 'organskom filmskom produkcijom'. Svoj neobičan pristup u promišljanju ukrasa za tijelo, odnosno nakita, opisala je mlada umjetnica Romina Mejak, a večer je višeglasnim performansom, uz ovacije iz publike, zatvorila autorica nezavisnog stripa Dunja Janković.