PUBLIKA ODUŠEVLJENA

Pariška filharmonija odsvirala sraz Vatrenih i Španjolske

23.06.2016 u 11:04

Bionic
Reading

Nogometna utakmica između reprezentacija Španjolske i Hrvatske na Euru 2016 već je zbog mnogih razloga ušla u legendu, između ostaloga svakako i zbog neočekivane pobjede Vatrenih nad europskim prvacima. No ta je napeta utakmica puna preokreta dobila i svoju glazbenu interpretaciju uživo u izvedbi pariške filharmonije

Iako je utakmica Španjolske i Hrvatske sama po sebi ponudila više nego dovoljno drame i napetosti, pariška je filharmonija odlučila svemu dati svoj obol organiziranjem gledanja utakmice uz pratnju orkestralne glazbe uživo.

Filharmonijom je ravnao dirigent Xavier Delette koji je prethodno izabrao i nekoliko glazbenih tema koje je smatrao specifičnim za obje reprezentacije, a posjetitelji su mogli utakmicu uživo pratiti na velikom platnu iza orkestra, doduše s trominutnim kašnjenjem.


Delette je za vrijeme izvedbe bio stalno na radiovezi s jednim nogometnim stručnjakom koji mu je najavljivao što se događa na terenu u Bordeauxu, a zadatak dirigenta i njegova orkestra bio je to glazbeno interpretirati.

Iako je publika isprva bila skeptičan prema takvom aranžmanu, na kraju izvedbe bili su zadovoljni i ljubitelji glazbe i ljubitelji nogometa.