KNJIŽEVNOST

Pamuk u finalu nagrade Independent

13.04.2011 u 09:25

Bionic
Reading

Nobelom nagrađeni pisac Orhan Pamuk među nominiranima je za nagradu za međunarodnu književnost magazina Independent

U finalu nagrade Independent ušao je s romanom 'Muzej nevinosti', prvim svojim objavljenim djelom otkako je nagrađen Nobelovom nagradom za književnost 2006. Roman donosi priču o ljubavi između Kemala i lijepe Fusun, a prema piščevim riječima, u njoj je sažeo sve što zna o ljubavi. Pamuk je dobitnik prve Independentove nagrade za knjigu 'Bijeli dvorac' dodijeljene 1990.

U finalu za nagradu u iznosu od 10.000 funti, našli su se i norveški pisac Per Petterson za roman 'Prokleo sam rijeku vremena', koji je također u prošlosti već nagrađen ovom nagradom.

U finalu za ovogodišnju nagradu Independenta nominirani su i Santiago Roncagliolo za djelo 'Red April', priču o brutalnom ubojstvu u malom gradu u Južnoj Americi, 'The Sickness', debitantski roman Alberta Barrere Tyszke, već nagrađen nagradom Herralde, njemačka književnica Jenny Erpenbeck s bestselerom 'Visitation' i argentinski pisac i novinar Marcelo Figueras i djelo 'Kamčatka'.

Britanskom nagradom za stranu međunarodnu književnost u prošlosti, među ostalim, nagrađeni su i Milan Kundera te José Saramago, a specifična je po tome što autor i prevoditelj dijele novčani iznos na dva jednaka dijela. Ovogodišnja će bit dodijeljena 26. svibnja.