BLAM ZA NAJVEĆI SAJAM

Ovo je Hasanbegovićeva ekipa za Frankfurt. Ne znate tko su? Guglajte!

11.10.2016 u 17:23

Bionic
Reading

Ministarstvo kulture Zlatka Hasanbegovića na najveći sajam knjiga u svijetu šalje sedmero mladih hrvatskih pisaca, među kojima i jednog koji za sebe tvrdi da je među najčitanijim romanopiscima, a na naš upit tko je izmjerio njegovu čitanost odgovara kako je riječ o rezultatima s WordPressa. I Ministarstvo taj podatak uzima ozbiljno

Pod motom ‘Oni dolaze - 7 veličanstvenih mladih autora’, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske najavilo je predstavljanje hrvatske književnosti na najvećem svjetskom sajmu knjiga, onom u Frankfurtu, u kojem se svake godine predstavlja oko sedam tisuća izlagača iz više od 100 zemalja svijeta, a broj posjetitelja doseže i do tristo tisuća. Hrvatska redovito odlazi na taj sajam, a budžet koji je Ministarstvo uobičajeno izdvajalo za nastup iznosio je 400 tisuća kuna.

Program ovogodišnjeg nastupa, za koji je Ministarstvo namijenilo 192.838 tisuća kuna, predstavljen je u velikoj dvorani Ministarstva kulture, a iako je najavljen kao govornik, ministar kulture u tehničkoj vladiZlatko Hasanbegović nije se pojavio na konferenciji koja je trebala predstavljati zaključak njegova mandata u Runjaninovoj.

Zamijenila ga je Ana Lederer, a uz nju su o programu govorili suorganizatori hrvatskog nastupa u Frankfurtu - udruga Brod kulture iz Zagreba, čiji je predsjednik Igor Gerenčer, organizator projekta Brod knjižara - Brod kulture koji u ljetnim mjesecima plovi Jadranom i ugošćuje pisce.

U kratkom predstavljanju u Ministarstvu istaknuli su da je tema ovogodišnjeg frankfurtskog nastupa ‘Hrvatska: povijest - kultura - život’, a gore spomenutih ‘7 veličanstvenih’ - autori Katja Grcić, Iva Tkalec, Ružica Aščić, Borna Vujčić, Valent Pavlić, Ivan Jozić i Zoran Antičević - predstavljeni su kao ‘autori čije su knjige već osvojile Hrvatsku’.


Ana Lederer i Igor Gerenčer predstavili su program nastupa u Frankfurtu

Njihova promidžba u Frankfurtu, kažu organizatori nastupa, nužna je zbog popularizacije mladih autora koji dokazuju da hrvatska književna scena ima budućnost te da je na Ministarstvu kulture da im pruži priliku za predstavljanje na inozemnoj sceni.

Mladi autori su svi redom izrazili svoje oduševljenje pozivom da igraju za hrvatsku knjižnu reprezentaciju, a jedan od njih, Zoran Antičević, pohvalio se time da je njegov roman ‘Evanđelje tame’ među najčitanijima u Hrvatskoj. ‘Već mi je i ta činjenica bila velik zalogaj, a kada sam dobio poziv za sajam u Frankfurtu, mislio sam da se sa mnom netko šali’, rekao je pisac na konferenciji u Runjaninovoj. Zaviri li se u trojezični (hrvatsko-englesko-njemački) katalog namijenjen za frankfurtski sajam, postaje jasno da njegova izjava ima i verifikaciju Ministarstva kulture i tretira se kao podatak, primjerice, statističkog zavoda.

U katalogu piše: 'Roman ‘Evanđelje tame’ mladog književnika Zorana Antičevića našao se među najčitanijim romanima Hrvatske, pokazuje statistika.’ Za čitatelje u Frankfurtu pak piše: ‘Der Roman ‘Evangelium der Finsternis’ von den jungen Autoren Zoran Antičević war unter den meistgelesenen kroatischen Romanen, zeigen die Statistiken.'


Zoran Antičević predstavlja se kao jedan od najčitanijih hrvatskih romanopisaca

Na naš upit prema čijem istraživanju je taj roman koji će reprezentirati hrvatsku mladu književnost na najvećem sajmu knjiga najčitaniji i stoji li iza statističkih podataka neka relevantna institucija, autor je odgovorio da je riječ o istraživanju na ‘WordPressu - hrvatski romani’. Na pitanje da pojasni je li WordPress, osim onog što poznajemo kao internetsku platformu za izdavaštvo, nešto drugo, netko od okupljenih na konferenciji u Ministarstvu kulture dobacio je 'neka si proguglamo što je to WordPress’.

Najčitaniji, kako za sebe kaže, a Ministarstvo kulture bespogovorno mu vjeruje, u Frankfurtu će boraviti od 19. listopada. Uz njegov nastup, kao kuriozitet iz programa hrvatskog nastupa izdvajamo promociju knjige naslova ‘J**e li vas ego?’ Ingrid Divković koja na svojoj internetskoj stranici piše da je spomenuta knjiga u 2015. godini proglašena najčitanijom i najprodavanijom domaćom publicistikom u Hrvatskoj, no opet nema spomena o tome tko ju je takvom proglasio.

Prema izboru ministarstva Zlatka Hasanbegovića i suorganizatora nastupa, ovo su reprezentativni autori hrvatske književne i izdavačke scene, ma što vi mislili o anketi objavljenoj na WordPressu ili self-help knjizi čiji je naslov 'J**e li vas ego?' s točkicama umjesto slova izazvao, čini se, kontroverze, pa je u katalogu dodatno cenzuriran u - 'J*** li vas ego?'.