U programu je četiri naslova

Otvorenje MINIMINI ciklusa Zagrebačke filharmonije

08.09.2023 u 12:30

Bionic
Reading

Zagrebačka filharmonija otvara svoja vrata najmlađima 23. rujna u 10 i u 12 sati u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog

U programu je čak četiri naslova - Ježeva kućica, Božić kod Zimogroznih, Napokon Orkestar i Da sam ja kontesa Dora, s kojom upravo otvaraju sezonu, stoji u najavi.

Predstave su u izvedbi vrhunskih hrvatskih glumaca - Hana Hegedušić, Jan Kerekeš, Vladimir Tintor, Borko Perić, Dražen Bratulić, Damir Poljičak, Marta Bratković, Tia Mikić, pod ravnanjem eminentnih dirigenata - David Danzmayr, Dinko Appelt, Krešimir Batinić, a režiju potpisuje Petra Radin, autorica MINIMINI ciklusa Zagrebačke filharmonije.

MINIMINI ciklus je bogatiji za još jednu lijepu priču o prvoj hrvatskoj skladateljici Dori Pejačević.

Da sam ja kontesa Dora

SCENARIJ I REŽIJA: PETRA RADIN

OBLIKOVANJE GLAZBE: FILIP FAK

POKRET I KOREOGRAFIJA: BRANKO BANKOVIĆ

SCENOGRAFIJA: BRANKO LEPEN

KOSTIMI: SARA LOVRIĆ CAPARIN

REKVIZITI: DUNJA NIEMČIĆ

VIDEO: MARTIN ŠATOVIĆ

OBLIKOVANJE SVJETLA: DINA MARIJANOVIĆ

U IZVEDBI: MARTA BRATKOVIĆ I KOMORNI ORKESTAR ZAGREBAČKE FILHARMONIJE

Kako iz praznog papira dolazimo do skladbe? Kako nastaje stvaralaštvo? To nitko ne zna. Kažu da je Dora Pejačević skladala u svojoj sjenici, a što se u njoj događalo, ostaje na našoj mašti. Ostavila nam je veliko bogatstvo glazbe, ali I poruka o slobodi, ljubavi i pravu na jednakost bez obzira na spol ili stalež. Za nju je čovjek na prvom mjestu, što je I dokazala životnim stilom, kao njegovateljica i volonterka Crvenog križa za vrijeme rata.

Dora je ostavila veliki trag u svakome tko je zagrebao u njezinu kreaciju i način života.

Mi smo odlučili pričati baš o tom stvaralaštvu – skladateljskom, ali i onom izvedbenom, jer jedno bez drugog ne može. Uz igru i slobodu, o kojima je toliko pisala gledajući s prozora svoje sjenice, uplovljavamo u skladbu Crveni karanfil, iz opusa Život cvijeća i pronalazimo dijete u sebi. Jer kada to pronađemo, možemo proniknuti u tajne nastanka jedne skladbe.

Violinistica Marta ulazi u dvorac Pejačević, u Našicama, koji je u obnovi, susreće djevojčicu Doru, i čuda se polako događaju.

'Njezino pismo koje je ostavila suprugu je odraz žene koja je bila ispred svojeg vremena. Osim jasne poruke o ravnopravnosti spolova, direktno se izjašnjava o slobodi bilo kakvih okvira. Riječi stvaralaštvo i sloboda vodilje su kroz ovu našu malo drugačiju predstavu za djecu', kaže Petra Radin.

Srijeda, 27.09.2023. 12h MALA DVORANA Lisinski

Četvrtak, 28.09.2023. 10h i 12h MALA DVORANA Lisinski