FESTIVAL HRVATSKE DRAME

Otvoreni 29. Marulićevi Dani: Prva nagrada pripala je Predragu Raosu za dramu 'Raj pa kraj'

23.04.2019 u 22:53

Bionic
Reading

Festival hrvatske drame, 29. Marulićevi dani otvoreni su u utorak u splitskom HNK dodjelom nagrada za dramsko djelo 'Marin Držić' koju tradicionalno od 1991. godine dodjeljuje Ministarstvo kulture kao poticaj hrvatskom dramskom i kazališnom stvaralaštvu

Prva nagrada 'Marin Držić' za 2018. godinu dodijeljena je Predragu Raosu za dramu 'Raj pa kraj', za koju je u obrazloženju istaknuto kako je iznimno duhovit i satiričan tekst o Božjoj kreaciji Adama i Eve uz asistiranje Lucifera i pomoć poslušnih anđela predvođenih arkanđelom Mihaelom.

Tekst govori o kontra evoluciji čovjeka i žene koji iz Raja kreću kao razmaženi i bahati, stereotipni predstavnici suvremenog muškarca s pivom u ruci i ženom u ulozi dominirajućeg zanovijetala, a sve pod dirigentskom palicom Lucifera. U tekstu se, kako je obrazloženo, autor vješto poigrao civilizacijskim tekovinama, izvrnuvši priču postanka, ukazujući na problematiku međuljudskih odnosa od samih početaka ukorijenjenu u egocentričnosti, neradu i želji za zadovoljavanjem osnovnih instikata, poentirajući ih kroz lucidni, crnohumorni kut gledanja obogaćen suvremenim referencama. Također je istaknuto kako jednako vještim, kreativnim i zanimljivim načinom pisanja, kao što je strukturirana i cijela drama, autor zaključuje Božjom odlukom o protjerivanju Adama i Eve u novi svijet u kojem će morati raditi i ovisiti jedno o drugome te naučiti biti zahvalni na supostojanju i podršci, nagradivši ih smrtnošću kao nadom za bolji život.

Drugu nagradu ravnopravno Sanji Porobiji i Dorotei Šušak

Drugu nagradu ravnopravno dijele Sanja Porobija za dramu 'Bez traga (par riječi iz predgovora)' i Dorotea Šušak za dramu 'Kako smo preživjeli Dies irae'. Obrazloženo je kako drama Sanje Porobije iznimno vješto strukturirani triler s elementima horora koji drži u napetosti od samog otvaranja pa sve do potpuno neočekivanih obrata i kraja.

'Radnja drame smještena je u jednom selu na otoku gdje prilikom pogreba u grobu pronalaze leš nepoznate djevojke. U maloj sredini u kojoj se svi poznaju, isprva su šokirani otkrićem, međutim kako se priča razvija otkriva se sve veća involviranost cijelog mjesta u strašni zločin', stoji u obrazloženju. U obrazloženju je istaknuto kako drama Dorotee Šušak 'Kako smo preživjeli Dies irae' već u svom naslovu daje naslutiti veličinu životne borbe o kojoj autorica progovara, a glavni lik je nastavnica, samohrana majka troje djece koja donosi svoju životnu priču borbe sa Zakonom o stečaju potrošača Republike Hrvatske.

Treću nagradu ravnopravno dijele Beatrica Kurbel za dramu 'Park' i Irena Vuković za dramu '55 kvadrata'.

  • +2
Otvoren 29. Festival hrvatske drame 'Marulićevi dani' Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj

'Isprepletenost ljudskih sudbina, tragičnost neuspjele ljubavne veze i nasilje nad ženama tvore temeljnu okosnicu drame 'Park'', navodi se u obrazloženju, dok je za dramu '55 kvadrata' istaknuto da je 'još je jedna suvremena, aktualna i na trenutke duboko emocionalna priča o današnjici u kojoj se gube stare vrijednosti, u ovom primjeru utkanom u jednu splitsku obitelj, ali koji zapravo funkcionira univerzalno na cjelokupnom prostoru Hrvatske'.

Prvonagrađenom autoru 40.000 kuna

Kako su izvijestili iz Ministarstva kulture, prvonagrađenom autoru pripada 40.000, drugonagrađenom 30.000, a trećenagrađenom 20.000 kuna. U slučaju da dva autora ravnopravno dijele jednu nagradu, svaki dobiva puni iznos. Ministarstvo se također obvezuje sufinancirati postavljanje na scenu nagrađenih tekstova. Ovogodišnji Festival hrvatske drame 'Marulićevi dani' održava se do 30. travnja, a u konkurenciji za nagrade bit će izvedeno trinaest predstava po izboru Mire Muhoberac. Festivalske nagrade 'Marul' bit će dodijeljene na završetku 'Marulićevih dana'.

U popratnom programu ovogodišnjih 'Marulićevih dana' bit će predstavljene dvije teatrološke knjige - monografija 'Ivo Raić hrvatski i europski glumac i redatelj' Antonije Bogner-Šaban te knjiga drama Elvisa Bošnjaka 'Dalmatinska trilogija', a na Šolti će se održati pjesnička manifestacija 'Ča, more, judi'.

Obuljen Koržinek: Uvijek smo imali velike dramatičare

Nakon svečanosti večerašnjeg otvorenja izvedena je drame Mire Gavrana 'Paralelni svjetovi'. Na javni poziv za Nagradu za dramsko djelo 'Marin Držić' za 2018. godinu prijavljeno je 40 tekstova, a otvarajući festival ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek je izrazila zadovoljstvo jer se na natječaj za tu nagradu prijavljuje veliki broj pisaca i taj broj ne jenjava. 'Uvijek smo imali velike dramatičare, a i danas nastaju iznimno relevantni dramski tekstovi i drago mi što se nagrade za najbolji dramski tekst dodjeljuju na 'Marulićevim danima,' to jest na festivalu koji je posvećen hrvatskom dramskom pismu i hrvatskom dramskim piscima', rekla je ministrica Obuljen Koržinek.

Vršitelj dužnosti intendanta splitskog HNK-a Goran Golovko je istaknuo kako 'Marulićevi dani' iz godine u godinu rastu i razvijaju se. 'Posebnost ovogodišnjih 'Marulićevih dana' što su svi tekstovi po kojim će se igrati predstave po prvi put praizvedeni tijekom prošle godine, izuzev drame Mire Gavrana 'Paraleni svjetovi' koja je nastala i izvođena ranije', kazao je Golovko. Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara je istaknuo kako su 'Marulićevi dani' izniman festival za hrvatsku kulturu i pisanu riječ. Naglasio je kako je ponosan što se taj festival održava u Splitu u spomen na 22. travnja 1501. godine kad je Marko Marulić završio pisanje 'Judite', djelo koje je, kako je rekao,'kamen temeljac hrvatske kulture'.