'ZAJEDNIČKA OSNOVA'

Otvorena međunarodna izložba arhitekture u Veneciji

28.08.2012 u 12:28

Bionic
Reading

Međunarodna izložba arhitekture u Veneciji ove se godine održava pod nazivom 'Zajednička osnova' i posvećena je arhitekturi kao disciplini, propitivanju zajedničkih intelektualnih i fizičkih elemenata koji ju određuju, te njezinoj ulozi u oblikovanju modernog društvenog, urbanog, ekološkog i političkog prostora

Središnja izložba Bijenala za publiku se otvara 29. kolovoza i donosi 66 projekata koje će u prostorima venecijanskog Arsenala i paviljonima Giardina predstaviti 118 najpoznatijih svjetskih arhitekata, fotografa, umjetnika, kritičara i akademika. Predviđeno je i 18 popratnih događanja - izložbi, instalacija i predavanja, na raznim lokacijama u Veneciji.

Svoje će nacionalne paviljone u sklopu izložbe postaviti 55 zemalja. Povjerenik hrvatskog nastupa je arhitekt Tomislav Pavelić, a predstavljat će nas Pulska grupa uz suradnju Igora Bezinovića, Hrvoslave Brkušić Borisa Cvjetanovića i Siniše Labrovića

Hrvatska izložba službeno se otvara sutra u prostorima Arsenala pod nazivom 'Neposredna demokracija zahtijeva neposredan prostor'. Kako se ističe u najavi, rad Pulske grupe ispituje središnju temu bijenala izravno pitajući aktere kolektivnih borbi koje se odvijaju u nekoliko hrvatskih gradova kako zamišljaju zajedničku budućnost mimo tržišnog ili državnom posredovanja, privatnog ili javnog vlasništva.

U središtu interesa ovogodišnjega Bijenala je ono što arhitekti imaju zajedničko - od okolnosti u kojima stvaraju, do utjecaja, povijesnog nasljeđa i afiniteta koji uokviruju i kontekstualiziraju njihov rad. Ravnatelj je arhitekt David Chipperfield koji Bijenale želi iskoristiti kao priliku za jačanje razumijevanja moderne kulture arhitekture, te stavljanje naglaska na filozofska i praktična obilježja koja ju definiraju.

'Odabrali smo Davida Chipperfielda posve svijesni da je riječ o arhitektu koji gaji intenzivnu viziju arhitekture kao prakse', kazao je obrazlažući takav izbor predsjednik Bijenala Paolo Baratta. "Smatrali smo da je važno promatrati arhitekturu s naglaskom na same temelje te discipline, želeći baciti svjetlo na bogate obrasce veza i asocijacija, intenzivan dijalog među arhitektima današnjih i prošlih generacija, te na njihove referentne točke", kazao je.

Naslov 'Zajednička osnova' odnosi se na čvrstu povezanost građevina s prostorom koji ih okružuje, s ciljem pružanja ozbiljnog pogleda u značenje tih prostora - političkih, društvenih, te javnih okruženja kojih je arhitektura integralni dio, nastojeći na taj način razviti razumijevanje njezine uloge u određivanju zajedničke osnove u nekom gradu. Tema je također i namjerni čin otpora spram doživljaja arhitekture kao proizvoda jedinstvene vizije pojedinačnih talenata: cilj izložbe je ukazati na činjenicu da je arhitektura posljedica interne povezanosti - intelektualne i praktične, sa zajedničkim problemima, utjecanjima i namjerama.

'Želimo potvrditi postojanje kulture arhitekture koju ne čine samo talentirani pojedinci već je ona zbir bogatog kontinuiteta različitih ideja koje imaju korijene u zajedničkoj povijesti, ambicijama, očekivanjima i idealima', kazao je Chipperfield. 'Želimo naglasiti zajedničku osnovu čitave profesije, bez obzira na očitu različitost današnje arhitektonske produkcije. Razmjena ideja ključna je za ideju postojanja kulture arhitekture, a uloga arhitekta u najboljem je slučaju ona kritične popustljivosti jer oni jedino mogu djelovati kroz mehanizme koji ih upošljavaju i koji kontroliraju njihova nastojanja. Naše ideje ovise o reakcijama društva i prema njima se vrednuju', kazao je.

Na svečanom otvorenju 29. kolovoza bit će dodijeljene i ovogodišnje nagrade koje dodjeljuje stručni žiri - Zlatni lav za najbolji nacionalni nastup, Zlatni lav za najbolji projekt Međunarodne izložbe 'Zajednička osnova' i Srebrni lav za najboljega mladog arhitekta.

Istom prigodom portugalskom arhitektu Alvaru Sizu Vieiri bit će uručen Zlatni lav za životno djelo.