GALERIJA KUPOLA

Otvorena izložba 'Izašlo iz kabanice' mlade ilustratorice Vendi Vernić

05.11.2019 u 22:05

Bionic
Reading

Izložba 'Izašlo iz kabanice' mlade ilustratorice Vendi Vernić postavljena je od utorka u Galeriji Kupola zagrebačke Gradske knjižnice, u okviru Programa predstavljanja hrvatskih ilustratora

Još za vrijeme studija na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti Vendi Vernić je pokazala interes za ilustriranjem Gogoljevih priča, a nešto kasnije, 2016. godine, prema "Kabanici" radi seriju s pet ilustracija koje su potom, među tisućama prijava, izabrane za veliku međunarodnu izložbu ilustratora na Sajmu dječje knjige u Bologni.

Iduće godine na taj se sajam prijavila s ilustracijama kratke apsurdne priče "Krokodil" Dostojevskog, s kojima je osvojila nagradu Sajma za najboljeg mladog ilustratora.

Po autoričinim riječima, priče Gogolja i Dostojevskog izabrala je jer u njima pronalazi dozu apsurda i humora srodnih njezinom pogledu na svijet i, posljedično, likovnom izrazu.

"Osim toga, sličnosti sa suvremenim društvom su začuđujuće – koliko su mi ti tekstovi svraćali pažnju na određene odnose i situacije, toliko su dopuštali da ih obogaćujem zapažanjima iz vlastite svakodnevice i okruženja", napomenula je u predgovoru izložbe.

Umjetnica vjeruje da ti radovi predstavljaju njezino osobno i autentično čitanje ili gledanje, ali zadržavaju karakter priče.

Kako kaže, u svakom tekstu pokušava pronaći element ili narativnu liniju koje može povezati s osobnim iskustvom, stvoriti individualan pristup gdje će likovni dio nastajati međusobno se nadograđujući s pričom, polazeći od crteža kao matičnog medija.

Prva knjiga je ilustrirala nastala je kao dio nagrade iz Bologne, prema priči "Menažerija" Ivane Brlić-Mažuranić, te je izdana u Španjolskoj. Uslijedili su u Hrvatskoj "Panika u kući pod morem" Željke Horvat Vukelja, "Klara Čudastvara" Ivane Bodrožić i "Sedam mačaka" Danila Harmsa te "Nos i Kabanica" Gogolja koje će biti objavljene u Čileu.

Izložbu u Galeriji Kupola vidi kao svojevrsni osvrt na sve navedeno, na knjige objavljene u 2019., "što ju je učinilo vrlo dinamičnom godinom punom učenja i novih iskustava".

Vendi Vernić (1991., Zagreb) završila je studij grafike 2015. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Svjetlana Junakovića, diplomiravši s pohvalom Magna cum Laude.

Dobitnica je međunarodne nagrade za ilustraciju Fundacion SM Illustration Award na Sajmu dječje knjige u Bologni 2018. Održala je samostalne izložbe u Bologni, Tokiju, Moskvi i Zagrebu, te je sudjelovala na brojnim grupnim izložbama u zemlji i inozemstvu.

Višestruko je nagrađivana za rad na polju ilustracije, crteža i dizajna.

Njezina izložba u Galeriji Kupola, koja se može razgledati do 21. studenog, organizirana je kao dio Programa predstavljanja hrvatskih ilustratora, započetog 2016. godine u suradnji s Hrvatskim centrom za dječju knjigu.

Taj program okuplja u već prepoznatljivom prostoru zagrebačke Gradske knjižnice renomirane hrvatske ilustratore kako bi publika mogla vidjeti njihova originalna djela, ali i kako bi se dala mogućnost mladim umjetnicima da se predstave.