U SISKU

Dani jazza Damira Kukuruzovića 4. do 10. srpnja

21.06.2021 u 21:07

Bionic
Reading

Tradicionalni Siscia Open Jazz & Blues Festival ove će godine od 4. do 10 srpnja biti nastavljen pod imenom Dani jazza Damira Kukuruzovića, uglednog jazz gitarista, najzaslužnijeg za upisivanje Siska u glazbenu kartu Europe, koji je umro potkraj prošle godine

Kako je najavljeno na konferenciji za novinare, u ponedjeljak, na Svjetski dan glazbe festival će se održati u dvorištu sisačkog Gradskog muzeja.

Osim što će se na taj način nastaviti tradicionalna glazbena manifestacija, čuvat će se sjećanje na gitarističkog jazz virtuoza, dobitnika najviših nagrada za jazz glazbenike, te Nagrade grada Siska za životno djelo. Njegov Siscia jazz club 2015. godine proglašen je za najbolji klub u Hrvatskoj.

'Kukuruzović je bio najbolji ambasador grada Siska u zemlji i inozemstvu, pa ćemo i unatoč zahtjevne organizacije tom projektu dati punu potporu. Vjerujemo da će festival opstati i u budućnosti ćemo mu pronaći trajnu prikladnu lokaciju', rekla je sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Jazz publicist Dinko Husadžić Sansky, koji je o Kukuruzoviću napisao dvije knjige, predstavio je unikatnu fotomonografiju o umjetniku, uz želju da se uskoro objavi. Kako je rekao, iako ovogodišnji festival iz poznatih razloga neće ugostiti poznata svjetska imena jazza, predstavljat će reprezentativni presjek domaće jazz scene.

'Budući da se jazz u Hrvatskoj danas mora tražiti svijećom, ovaj festival ima posebno značenje. U Sisku se publika ne može prevariti i ovdje nastupaju najbolji', rekao je virtuoz na violini Bruno Urlić, koji istodobno najavio i promociju jazz albuma 'Smile'.

Festival će se održati od 4. do 10. srpnja u dvorištu sisačkog Gradskog muzeja, a nastupit će jazz sastavi Swing Again (4. 7.), Dixieland band Čakovec (5. 7.), The Cool Jazz Duo Branko Bogunović & Bogart (6. 7.) Mavi Kan (7. 7.), Big band Požega (8. 7.), Martine Thomas & Black Coffee (9. 7.) i Kaj Te Briga (10. 7.)