VELIKI GUBITAK

Premijer Plenković uputio sućut obitelji Zlatka Stahuljaka

21.06.2021 u 20:59

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković uputio je u ponedjeljak sućut obitelji uglednog muzikologa, pedagoga, akademskog glazbenika i publicista Zlatka Stahuljaka, koji je umro u Zagrebu u 88 godini

'Poštovana obitelji Stahuljak, odlaskom gospodina Zlatka Stahuljaka izgubili smo uglednog muzikologa, pedagoga, akademskog glazbenika i publicista te čovjeka koji je značajan obol dao i hrvatskoj diplomaciji. Kao prvi hrvatski veleposlanik u Pragu bio je, kako je sam isticao, uvjerljiv, uporan, pošten i pun ljubavi za domovinu koju je zastupao', navodi premijer Plenković u izrazima sućuti.

Ističe kako je Stahuljak ostavio neizbrisiv trag u hrvatskoj umjetnosti i kulturi kao glazbenik, direktor opere i intendant Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu te je svoje iznimno znanje i iskustvo nesebično prenosio budućim naraštajima u domovini i u svijetu.

Stahuljak je objavio niz glazbenih kritika, osvrta i stručnih radova, a bio je i inicijator, glavni tajnik i predsjednik Odbora Međunarodnog violinističkog natjecanja Vaclav Huml u Zagrebu. 'Za svoj rad i zasluge dobio je brojne, domaće i strane, nagrade i priznanja. Molim vas da uime Vlade i moje osobno primite izraze iskrenog suosjećanja i dubokog poštovanja', naveo je premijer Plenković.

Istaknuti hrvatski glazbeni pedagog, violist, glazbeni pisac i diplomat prof. Zlatko Stahuljak umro je u nedjelju u Zagrebu u 88. godini života, izvijestilo je ranije danas Hrvatsko-češko društvo.

Zlatko Stahuljak rodio se u Zagrebu 29. lipnja 1933. u glazbeničkoj obitelji koja je dala ukupno 16 glazbenika. Diplomirao je etnologiju i hrvatski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1960., a usavršavao se u Firenci i Rimu 1963./64. Diplomirao je violu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 1963., a usavršavao se na Konzervatoriju u Pragu 1967./68. u razredu svjetski poznatog umjetnika Ladislava Černyja.