U ČAST SLAVNOM KIPARU

Osijek dobio Park Oscara Nemona

04.11.2009 u 15:29

Bionic
Reading

Park na Gajevu trgu u Osijeku nosi ime Osječanina Oscara Nemona, jednog od najpoznatijih hrvatskih i svjetskih kipara skulptora

Ploču s nazivom Park Oscara Nemona otkrili su osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo i Nemonova kći Aurelija Young, koja je na svečanost stigla iz Oxforda. Istaknula je kako je 'neobično dirnuta što tako lijepi park nosi ime njezina oca'.

Prijedlog o imenovanju Parka Oscara Nemona dala je osječka Židovska općina, čiji je predsjednik Damir Lajoš danas rekao kako je riječ o umjetniku koji je poznat diljem svijeta, a skulpture mnogih poznatih osoba, među kojima W. Churchilla i Sigmunda Freuda te kraljevskih članova i prestolonasljednika, su mu u Beču, Londonu i mnogim drugim gradovima, gdje ih je i radio.

Nažalost, u Osijeku je mnogo manje poznat nego diljem svijeta, rekao je, dodajući kako je taj grad odmah prihvatio prijedlog Židovske općine da se jedan njegov dio nazove imenom toga poznatog Osječanina, koji je vrlo mlad otišao najprije u Beč, a zatim u Bruxelles i Oxford.

Oscar Nemon rodio se u Osijeku 13. ožujka 1906., a umro je u Oxfordu 13. travnja 1985. godine.

Na Gajevu trgu je i spomenik žrtvama fašizma 'Majka i dijete', rad Oscara Nemona. Spomenik prikazuje majku koja visoko drži dijete te vječnu čovjeku težnju za svijetlom budućnošću, posebice poslije strahota Drugoga svjetskog rata i holokausta.

Na postavljanju i otkrivanju te skulpture 28. studenoga 1965. godine bio je i autor Oscar Nemon

Skulptura je izlivena u zagrebačkoj ljevaonici Vladimira Šeba i, kako je danas istaknuto, jedna je od najljepših i najvrjednijih skulptura simboličko-realističkog obilježja na ovim prostorima. U prigodi obilježavanja židovskih blagdana te sjećanja na žrtve holokausta, na taj spomenik svake godine osječka Židovska općina i grad Osijek polože cvijeće.