redatelj pavo marinković

Održana svečana premijera filma Bosanski lonac, sutra stiže u kina

11.10.2023 u 09:51

Bionic
Reading

Dugometražni film 'Bosanski lonac' Pave Marinkovića, priča o bosanskom piscu bez inspiracije koji je, kada je suočen s mogućnošću deportacije, prisiljen ponovno pronaći samoga sebe, od četvrtka počinje igrati u hrvatskim kinima

Glavnom liku filma, sredovječnom muškarcu bez karijere, obitelji i umjetničke perspektive, kojega glumi Senad Bašić, nije produžena dozvola za boravak u Austriji gdje je stigao kao izbjeglica. U Bosnu se ne želi vratiti jer ga ondje ništa ne čeka, a jedina šansa da dokaže da je 'umjetnički' vrijedan ostanka predstava je polupropalog kazališta koja se radi po njegovoj životnoj drami "Vampiri s Miljacke".

Scenarist i redatelj Pavo Marinković, koji i sam ima iskustvo života i rada u inozemstvu, rekao je da taj film proživljen u nekim stvarima, neke od tih stvari dogodile su se i njemu, iako se smatra drugačijim od glavnog junaka.

"Ključno je pokazati kako je užasno teško kada ste umjetnik i stranac, pogotovo ako se bavite književnošću, dolazi do gubitka samopouzdanja, suočavanja s laganim rasizmom, nečime što je blago diskriminatorski", napomenuo je nakon projekcije filma za novinare, uoči sinoćnje premijere u Kaptol Boutique Cinema.

  • +47
Premijera filma 'Bosanski lonac' Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Bojan Zibar

Marinković kaže kako se ljude s ovih prostora i dalje vrlo često klišeizira kao ljude s bauštele, u filmovima se pojavljuju Hrvati, Bosanci i Srbi s kockastim glavama i mafijaškim pištoljima, a to je nešto čemu se on još kao mladi umjetnik u takvim prostorima pokušavao suprotstaviti.

"Vjerujem u budućnost filma, očekuje ga odličan festivalski život, a imao je i odličan prijem na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu", rekao je.

Njegova drama s elementima komedije snimana je u Grazu i Zagrebu, kao hrvatsko-austrijska koprodukcija Telefilma iz Zagreba te Nanook Filma iz Beča, a u suradnji s Kazališno-filmskom udrugom 'Oktavijan' iz Mostara.

Uz Bašića, u međunarodnoj glumačkoj ekipi su Bruna Bebić, Andreas Kiendl, Birgit Stöger, Admir Glamočak, Zlatko Burić, Igor Kovač, Julia Franz Richter, Dejan Aćimović, Dražen Kühn, Aleksandar Petrović, Goran Grgić, Wolfram Berger i Ismet Čolić.

Proizvodnju filma podržali su Hrvatski audiovizualni centar, Cineart Štajerska, Graz Film Commission, Eurimages, Potprogram MEDIA – Desk Kreativne Europe, Fondacija za kinematografiju Sarajevo i HRT.

Direktor fotografije je Peter Roehsler koji je ujedno i koproducent filma. Montažer je Dubravko Slunjski, scenograf Burkahard Stuhlecker, kostimografkinja Gordana Rapić, majstorica maske Ana Bulajić-Črček, skadatelj Teg Regklis, a glavni producent filma je Stanislav Babić.