iznos od 10 tisuća eura

Odabrano 13 autorica i autora u užem izboru Književne nagrade Fric

06.11.2023 u 14:00

Bionic
Reading

Jutros je u Zagrebu žiri predvođen predsjednicom Natašom Govedić objavio 13 imena i djela koja konkuriraju za Književnu nagradu Fric, pokrenutu od strane 24sata i tjednika Express prije šest godina

Žiri Književne nagrade Fric, predvođen predsjednicom, teatraloginjom Natašom Govedić, a u kojem su još bili molekularna biologinja Dragomira Majhen, dramaturginja Dubravka Vrgoč, kritičar i teoretičar književnosti Tomislav Brlek, teolog Dalibor Milas, odvjetnik Čedo Prodanović i povjesničar Hrvoje Klasić, odabrao je 13 proznih naslova koji konkuriraju za to prestižno priznanje, nazvano nadimkom Miroslava Krleže.

U izbor su ušli, abecednim redom:

Ferić, Zoran: 'Dok prelaziš rijeku'

Gjoni, Svjetlana: 'Shengbidebao'

Gjurkin, Iva: 'Svijet u zrnu pijeska'

Jurak, Dragan: 'Peleov priručnik'

Kaplan, Almin: 'Šušanj'

Karakaš, Damir: 'Potop'

Matić, Dunja: 'Mirovanje'

Pavličić, Pavao: 'Općinski pjesnik'

Periš, Želimir: 'Gracija od čempresa'

Perišić, Robert: 'Brod za Issu'

Prtenjača, Ivica: 'Kino sloga'

Savičević Ivančević, Olja: 'Ljeta s Marijom'

Šojat, Ivana: 'Sama'

Za nagradu su konkurirale knjige fikcijske proze napisane na hrvatskom, bosanskom, srpskom ili crnogorskom jeziku, ali premijerno objavljene u Hrvatskoj u razdoblju 1. srpnja 2022. do 30. lipnja 2023. godine. Jedan autor/ica osvojit će nagradu koja donosi mobilnu skulpturu i 10 tisuća eura (bruto).

Zadnjeg dana književne manifestacije Sa(n)jam knjige u Puli javnosti će biti predočeni rezultati glasanja za uži izbor, a potom će se odabrati pobjednica ili pobjednik.