KULTURNA BAŠTINA

Obnova mosta u brodskoj Tvrđavi i kuće Ivane Brlić-Mažuranić

04.03.2015 u 11:21

Bionic
Reading

O obnovi drvenog mosta u Tvrđavi u Slavonskom Brodu i kuće u kojoj je živjela i radila Ivana Brlić-Mažuranić razgovarali su u utorak u Slavonskom Brodu pomoćnica ministrice kulture Sanja Šaban i slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara

Sanja Šaban rekla je kako u Ministarstvu kulture drže da se svi veliki projekti kao što je brodska Tvrđava, osječka Tvrđa i bivša Tvornica 'Rikard Benčić' u Rijeci moraju financirati izvan proračuna tog ministarstva jer je to velik novac te da je za njih potrebno napraviti feasibility studiju, a trebali bi se financirati i iz EU fondova. Feasibility studija za Tvrđavu u Slavonskom Brodu već je napravljena pa će Slavonski Brod od Ministarstva kulture za integralne pripremljene projekte moći na jesen zatražiti novac na natječaju namijenjenom projektima kulturne baštine koji imaju gotovu dokumentaciju.

Bilo je riječi i o dvojbi kako obnavljati most u Tvrđavi a da ima i širu uporabnu vrijednost i ulaz za interventna vozila. Obnova mosta procjenjena je na 700 tisuća kuna.

Šaban je najavila da će ministarstvo uskoro raspisati i natječaj za financiranje pripreme projektne dokumentacije za kulturnu baštinu.

'Danas smo se dogovorili o nastavku obnove kuće Brlić. Završena su istraživanja i slijede radovi na unutarnjim zidovima i restauraciji namještaja, nakon čega dolazi izrada koncepta muzejskog postava u kući Brlić', rekla je pomoćnica ministrice kulture Šaban.

Kuću u kojoj je živjela i radila Ivana Brlić-Mažuranić, nakon nekoliko desetljeća dugih pregovora, prije dvije godine otkupio je grad Slavonski Brod. Prošle godine počeli su, a ovih dana završavaju radovi na prvoj fazi njezine obnove u kojoj su uređeni krovište i fasada. Zdanje je na glavnome gradskom trgu, a slavonskobrodski gradonačelnik kaže kako se nada da će i za nastavak radova dobiti potporu Ministarstva kulture.

'Ove godine istječe trogodišnji ugovor po kojem su pomogli s 970 tisuća kuna. Kandidirat ćemo se i za uređenje interijera i restauraciju namještaja', rekao je gradonačelnik Duspara. Očekuje se da će završetak obnove trajati još nekoliko godina, nakon čega će kuća biti otvorena za javnost.