MEĐUNARODNA SURADNJA

Novi Hasanbegovićev rez: Tko su gubitnici, a tko dobitnici?

08.04.2016 u 10:37

Bionic
Reading

Ministarstvo kulture na svojoj mrežnoj stranici počelo je ovih dana objavljivati rezultate godišnjih potpora u različitim područjima kulturnih djelatnosti za koje je nadležno. Naročito su zanimljivi programi međunarodne kulturne suradnje, u kojima se može prepoznati novi smjer kulturne politika novog, kontroverznog ministra Zlatka Hasanbegovića

U Zagrebu će se krajem travnja u organizaciji Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj održati međunarodni skup na kojem će se susresti muslimanski lideri Europe, a da bi ova vjerska manifestacija uspješno prošla, potrebno je izdvojiti i 50 tisuća kuna za troškove prevođenja. To se može saznati kada se pogleda dokument Ministarstva kulture posvećen programima Međunarodne kulturne suradnje koji su odobreni i financijski podržani od ekipe Zlatka Hasanbegovića. Nejasno je kakve veze bilo koji susret vjerskih lidera ima veze s kulturom ili za nju nadležnim ministarstvom, no zapravo je tek riječ o jednom primjeru promjene kulturne politike pod novim ministrom kojega se u stranim medijima opisuje kao revizionista i apologeta ustaša.

Indikativno je i to koji su programi međunarodne suradnje odbijeni - pa će tako Festival svjetskog kazališta - koji su pokrenuli Dubravka Vrgoč i Ivica Buljan - dobiti nula kuna od Hasanbegovićeva ministarstva.

Ministarstvo kulture u okviru međunarodne suradnje podržalo je 343 projekta iznosom od četiri i pol milijuna kuna, a odbijeno je 212 programa. Među interdisciplinarnim projektima koji su odbijeni i tri su programa udruge Domino odnosno Queer Zagreba, koji se iznimno kritički izrazio o ministru Hasanbegoviću. Znakovito je to da je među tim projektima i jedan koji je sufinanciram sredstvima EU-a u programu Kreativna Europa, no čini se da EU i Hasanbegovićevo ministarstvo ne dijele iste kriterije o tome kakvu kulturu vrijedi financijski podržati. S druge strane, Queer Zagreb dobio je 10 tisuća kuna za svoju 'Japansko-hrvatsku sezonu' koja uključuje i gostovanje u Tokiju.

Nula kuna dobio je i 9. Subversive Festival, ove godine s temom 'Politike prijateljstva u doba oligarhije', a nije bilo novca ni za gostovanja predstave Dubrovačkih ljetnih igara 'Elementarne čestice' u režiji Ivice Buljana. Nije podržan ni međunarodni program Kazališta Ulysses te još mnoge druge mogućnosti gostovanja hrvatskih predstava diljem svijeta, među njima i gostovanja ZeKaeM-a u Novom Sadu i beogradskom Jugoslavenskom dramskom pozorištu.

Ulysses, Festival svjetskog kazališta i Subversive ipak će dobiti novce

'Svi su se oni prijavljivali na više programa paralelno. Kazalište Ulysses dobit će novac u sklopu drugog programa, ne međunarodnog. Kad je riječ o Festivalu svjetskog kazališta i Subversiveu, također će dobiti novac iz drugog programa. No, konačan ćemo budžet imati do srijede, četvrtka sljedećeg tjedna', rekao je ministar Hasanbegović za Jutarnji list.

Da Hasanbegovićevo Ministarstvo kulture ne preferira odlazak hrvatskih kulturnjaka u Srbiju, svjedoči niz odbijenih programa, među njima i mogućnost da Hrvatsko društvo književnih prevodilaca gostuje na 41. Beogradskih prevodilačkim susretima u svibnju.

Sveukupno je za međunarodnu suradnju u kategoriji izvedbenih umjetnosti podržano 107 programa s milijun i 400 tisuća kuna, iz kategorije Književnost novac je dobilo 16 programa sa sveukupno 316.580 kuna, a Kulturno-umjetnički amaterizam dobio je pola milijuna kuna. S 843 tisuće je pak podržan 61 program iz kategorije Vizualne umetnosti.

U svakom slučaju, detaljni se rezultati mogu pronaći na stranici Ministarstva kulture u rubrici Financiranje te je za pretpostaviti kako će se odluke Ministarstva kulture još dodatno analizirati.