FESTIVAL U PULI

Novi filmovi Neila Jordana i Bertranda Taverniera

29.06.2010 u 11:28

Bionic
Reading

Međunarodni program Europolis-Meridijani 57. festivala igranog filma u Puli kompletiran je uvrštavanjem posljednja četiri naslova

Međunarodni program  Festivala igranog filma u Puli dobio je još četiri bitna naslova. U novom filmu oskarovca Neila Jordana 'Ondine', u kojem glavnu ulogu igra Colin Farrell, ribar u svojoj mreži pronalazi neobičan ulov – djevojku za koju sumnja da je sirena i čija dobrota mijenja ljude oko nje. Film je premijerno prikazan na Festivalu u Torontu.

'Ondine'

S ovogodišnjeg Festivala u Cannesu stiže ljubavna drama 'Princeza Montpensier' (La princesse de Montpensier) velikog francuskog redatelja Bertranda Taverniera o mladoj bogatoj nasljednici Marie de Mézières koja je zaljubljena je u vojvodu De Guisea, no njezin ju je otac obećao drugom. U filmu glume Mélanie Thierry, Lambert Wilson, Grégoire Leprince-Ringuet i Gaspard Ulliel

S prošlog Festivala u Rimu stiže pobjednik 'Bratstvo' (Broderskab), dansko-talijanskog redatelja Nicola Donata o mladiću kojeg nakon napuštanja vojske prihvaća skupina neonacista.

Bit će prikazan i apsolutni pobjednik Festivala slovenskog filma u Portorožu, kriminalistička drama '9:06' redatelja IgoraŠterka, dijelom sniman u Hrvatskoj. Ulogu majke igra hrvatska veteranka Dara Vukić, a glazbu su napisali Jure Ferina i Pavao Miholjević koji su za svoj rad u Portorožu nagrađeni nagradom Vesna.

U programu su i dva kratka filma, postapokaliptični 'Lovac oblaka' (Lovec oblakov), dobitnik nagrade za najbolji slovenski kratki film i 'Vječna mladost' (Vieillesse ennemie) Marca Obina u kojem glumi mlada zvijezda francuskog filma Andy Gillet, koji je glumio glavnu ulogu u posljednjem filmu francuskog redateljskog velikana Erica Rohmera 'Ljubav Astreje i Celadona'.

Ostalih deset filmova Međunarodnog programa Europolis-Meridijani iz selekcije umjetničkog ravnatelja Zlatka Vidačkovića su: 'Odvojeni zajedno' Quanana Wanga, 'Vojvotkinja' Saula Dibba, 'Car' Pavela Lungina, 'Daj mi ruku' Pascala-Alexa Vincenta, 'Veliki san' Michelea Placida, 'Engleske jagode' Vladimira Drhe, 'Lourdes' Jessice Hausner, 'Nesreća' Pou-SoijaCheanga, 'Grad posljednjeg odredišta' Jamesa Ivoryja i 'Transfer' Damira Lukačevića.

O dobitnicima Zlatnih Arena za najbolji film, redatelja i glumačko ostvarenje u Međunarodnom programu odlučivat će tročlani ocjenjivački sud kojeg čine filmski kritičari Elvis Lenić, Tomislav Kurelec i Mario Kozina