DUNJA VEJZOVIĆ

'Nijedan totalitarizam nije ubio slobodu, neće ni Hasanbegović'

25.02.2016 u 14:38

Bionic
Reading

U ime Inicijative Kulturnjaci 2016. javnost su sa svojim stajalištima vezanim uz apel za smjenu ministra kulture Zlatka Hasanbegovića upoznali istaknuti kulturnjaci Dunja Vejzović, Naima Balić, Urša Raukar, Zvonimir Jurić i Ivica Buljan. Nezadovoljni razvojem situacije s novim ministrom, najavili su niz tribina kojima će javnosti ukazivati na problematiku. Kako doznajemo, na poziv premijeru Tihomiru Oreškoviću na razgovor, odgovor još nisu dobili

'Objašnjenje ministra Hasanbegovića prilikom obraćanja javnosti evidentno je neiskreno i iznuđeno, a da je tome tako, potvrđuje i njegova konstatacija da je jedini rat koji je Hrvatska dobila i izašla kao pobjednica Domovinski rat', rekla je Urša Raukar koja napad na inicijativu Kulturnjaci 2016. smatra neprimjerenim za jednog ministra.

'Linč o kojemu govori ne provodi se nad njim nego ga provodi on dovodeći kulturnjake na crnu listu zbog čega su izloženi linču i harangi u medijima, ali i privatnim prijetnjama', kaže Raukar.

Na javni poziv premijeru Oreškoviću na sastanak na kojem bi se argumentirano obrazložilo zbog čega se zalažu za smjenu ministra Hasanbegovića, za sada nema odgovora. Raukar kaže da su i dalje spremni razgovarati s Oreškovićem jer smatraju da nije dovoljno upoznat sa situacijom u kulturi i da nema dovoljno informacija o cijelom problemu.

Kulturnjaci se stoga nadaju će ih premijer Orešković ipak primiti, a u iščekivanju sastanka s premijerom pokreću niz protestnih tribina, od kojih će se prva pod nazivom 'Zašto smo potpisali' održati 1. ožujka u 18 sati u Novinarskom domu.

'Na tribini će govoriti niz istaknutih kulturnih radnika, među kojima i Tihomir Milovac, Ivica Buljan, Zoran Ferić, Nika Radić, Olja Savičević Ivančević, Vedrana Klepica i mnogi drugi, a bit će to tek prva u nizu tematskih tribina koje će se održavati u kontinuitetu, na kojima će se iz raznih uglova sagledati i problematizirati situaciju', poručila je Raukar.

Istaknuta operna pjevačica i glazbena pedagoginja velikoga međunarodnoga ugleda Dunja Vejzović istaknula je važnost borbe za kulturu koja neće biti vođena političarima i ukazala na dužnost kulturnjaka, kao kompetentnih, da reagiraju. 'Dok još imamo slobodu govora, govorimo', zavapila je Vejzović. Sigurna u solidarnost kulturnjaka u svijetu, Vejzović je napomenula da činjenica da ministar Hasanbegović i njegova zamjenica Ana Lederer potpisnike inicijative nazivaju tzv. kulturnjacima sigurno neće naići na razumijevanje u svijetu.

Rječnik koji ministar Hasanbegović koristi govoreći o djelatnicima u kulturi neprihvatljiv je i za Naimu Balić, bivšu pomoćnicu ministra kulture. Ona ministru Hasanbegoviću zamjera i to što kao ishodišnu točku Hrvatske kulture uzima 1990. godinu. Neprihvatljivom smatra i najavu da će ministar imati svoju kulturnu politiku, jer je kulturna politika dugotrajan proces. 'Iz te osobne kulturne politike proizašlo je i ukidanje Vijeća za neprofitne medije', kaže Balić.

Za redatelja Zvonimira Jurića ministar Hasanbegović samo je vrh ledene sante koja ulazi u politički mainstream te se zbog činjenice da je na poziciji ministra kulture samo zbog svojih ideoloških stavova zalaže za njegovu smjenu.

Kazališni redatelj Ivica Buljan kaže da se u Hrvatskoj stvorila atmosfera straha, a u tri tjedna od imenovanja ministra Hasanbegovića primjetno je otupljivanje javnosti na problem, što je i cilj političke opcije na vlasti. Stoga je bitno stalno biti prisutan u javnosti, što će inicijativa Kulturnjaci 2016. nastojati organiziranjem niza tribina.

Buljan kaže da u ovom sastavu Ministarstvo kulture jednostavno ne može artikulirati kulturnu politiku, a sve vrijednosti za koje se vjerovalo da su izborene kroz proteklih 20 godina u protekla tri tjedna lagano se urušavaju s tendencijom ulaska u totalitarizam.

'Naši prethodnici izborili su za nas različite vidove sloboda koje smo dužni njegovati i proširivati. Vrijednosti su danas izvrnute pa političari komentiraju rad umjetnika i ovo je borba za demokratsku Hrvatsku', zaključuje Buljan.

Cilj je inicijative Kulturnjaci 2016. jasan - smjena ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

'Dok god se ta situacija ne promijeni,' kaže Urša Raukar, 'Kulturnjaci će biti prisutni u javnosti putem tribina.'

Naida Balić podsjeća da se sustav može mijenjati izborima i izražava vjeru da će razgovorima nešto postići.

A ako Zlatko Hasanbegović ipak ne odstupi s mjesta ministra kulture Republike Hrvatske?

'Bilo je puno totalitarizama prije nas i nitko nije uspio ubiti slobodu, pa neće ni Zlatko Hasanbegović', kaže Dunja Vejzović i zaključuje: 'Može se ići i u inozemstvo, ali nikad ne treba šutjeti!'