SPOR ZBOG 'LAŽNJAKA'

Nelson Mandela na udaru krivotvoritelja

13.07.2009 u 11:06

Bionic
Reading

Unatoč njegovu protivljenju i tvrdnjama da je riječ o falsifikatima, londonska galerija Belgravia namjerava otvoriti izložbu navodnih zatvorskih crteža Nelsona Mandele

Bivši južnoafrički predsjednik i dobitnik Nobelove nagrade za mir Nelson Mandela nekoliko je puta pisao londonskoj galeriji kako bi dokazao da su crteži koje posjeduju krivotvorine. Devedesetjednogodišnji Mandela 'oštro se ogradio' od izložbe nazvane 'Mandela at 91' zahtijevajući od galerije da odustane od događanja čiji početak je najavljen za 13. srpnja, piše Guardian.

Bez obzira na njegov zahtjev, iz galerije ističu da je na djelima provedena detaljna istraga koja je utvrdila da zbirka zaista pripada Nelsonu Mandeli.

Spor je nastao oko zatvorskih crteža koji među ostalim prikazuju Robben Island i ćeliju u kojoj je proveo 27 godina tijekom aparthejda.

Mandelin odvjetnički tim još je prošle godine upozorio da je riječ o krivotvorinama. Odvjetnik Bally Chuene odluku londonske galerije nazvao je 'velikim oportunizmom i marketinškim trikom'.