17. NAJ, NAJ, NAJ FESTIVAL

Najbolje od domaće i inozemne kazališne produkcije za djecu

20.03.2017 u 16:37

Bionic
Reading

Međunarodni Naj, naj, naj festival održava se već 17. godinu zaredom u Zagrebu, a donosi 13 najboljih predstava za djecu

Novo izdanje međunarodnog Naj, naj, naj festivala, koji se već sedamnaest godina zaredom održava u Zagrebu u organizaciji Gradskog kazališta Žar ptice, donosi od 19. do 23. travnja devet dječjih predstava iz zemlje i četiri iz inozemstva, ocijenjenih najboljima prema izboru ovogodišnje selektorice Festivala, dramaturginje Željke Turčinović.

Festival utemeljen 2000. ima za cilj predstaviti zagrebačkoj publici presjek ponajboljih predstava dječjih kazališta iz Hrvatske i inozemstva, a njegova je osobitost to što su sve predstave besplatne i što se održava za vrijeme školskih praznika.

Od 2007., kada je postao međunarodni, Naj, naj, naj festival ugostio je brojna kazališta iz Europe i svijeta i to iz Japana, Južne Koreje, Izraela, Italije Njemačke, Belgije, Danske, Poljske, Francuske, Bugarske, Srbije, Sovjetske Republike Jakutske, Litve, Švicarske, Nizozemske i Slovenije.

Ove godine, selektorica Turčinović iz bogata je izbora odabrala devet predstava u produkciji hrvatskih institucionalnih i neovisnih kazališta za djecu te četiri inozemne, redom ‘neobične, izuzetne i ludističke predstave koje animiraju publiku, educiraju male gledatelje, te svojim pričama kroz glumu, ples, glazbu i scenski pokret šalju poruku djeci i mladima da je kazalište dobro mjesto za zabavu, učenje i druženje’.

Suvremene teme u superiornoj vizualnoj interpretaciji

Glavni kriteriji odabira bili su ukupna scenska kvaliteta predstava i elementarne vrijednosti koje izvedbe pronose, a to su jasna i poučna priča, afirmiranje pravih vrijednosti, zaigranost i umijeće  glumaca te vizualni, glazbeni i scenski identitet izvedbe.

Pored kazališta domaćina Žar ptice, svoje najbolje predstave tijekom pet će festivalskih dana izvesti Istarsko narodno kazalište Pula, Dječje kazalište Branka Mihaljevića iz Osijeka, Studio za suvremeni ples u koprodukciji s GK Trešnja, ZKL, GKL Split, Kazalište lutaka Zadar, Teatar Exit u koprodukciji s Teatrom Poco loco i KD Pinklecom, te Kazalište Smješko.

U pogledu tema, sve su predstave suvremene, vezane za lokalne ili globalne sadržaje naše stvarnosti kao što su potraga za prijateljstvom, ljubav roditelja, problemi razvoda u dječjim životima, potreba za bezbrižnom igrom, istraživanje nepoznatog, poniranje u prošlost grada ili okoline koji su dio našeg života, ekološke teme, te ljubav i humanost prema bližnjima koji nas okružuju ili s kojima živimo.

U programu su, tako, ‘Ritam Tam, bajka o ritmu’ koprodukcija Studija za suvremeni ples i GK Trešnje, redateljice Renate Carole Gatice koja kroz glazbeno – plesnu pustolovinu govori o potrazi za prijateljstvom, te predstava ‘Ja magarac’ Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića iz Osijeka u režiji Dražena Ferenčine, temeljena na ludističkoj interpretaciji proze i poezije Zvonimira Baloga, pri čemu je naglasak na šarenom i veselom vizualnom identitetu same izvedbe.

Prikazat će se i predstava ‘Pola – pola’, koprodukcija Teatra Exit, Kazališne družine Pinklec i Teatra Poco Loco, ponovno u režiji ‘hrvatske Argentinke’ Renate Carole Gatice, koja problematizira temu razvoda i njegova utjecaja na život djece. Izvedba ima oblik ‘punk koncerta’, a za glazbu je posebno zaslužan kompozitor Mario Mirković koji ritmom i aranžmanom naglašava osjećaj bespomoćnosti djece kojima se ruši svijet za koji su mislili da je stalan i vječan.

Festival donosi i predstavu ‘Juha od bundeve’ Kazališta lutaka Zadar u režiji Ane Prolić, ‘oslikanu priču koja personificira život kroz druženje bundeva, snažnog vizualnog identiteta te slikovite i dramaturški važne scenografije, kostimografije i songova’.

Gradsko kazalište lutaka Split dolazi s autorskim projektom Saše Božića i Ksenije Zec ‘U zvijezde’, koji ‘njeguje multimedijalni pristup temi kako istražiti svemir kroz fizičke zakone i maštu’, dok predstava ‘Lara u svijetu životinja’ putujućeg kazališta za djecu i odrasle Kazalište Smješko iz Zagreba u režiji Ivane Boban tematizira prirodu u šumi, zaštitu životinja u njoj i autorski vrlo svjesno inzistira na ekološkoj svijesti i važnosti edukacije kroz igru i kazalište.

Zagrebačko kazalište lutaka sudjeluje s predstavom ‘Zagrebački vremeplovci’ Ane Tonković Dolenčić u režiji Krešimira Dolenčića, koja vodi u svijet prošlosti glavnoga grada kronološki birajući važne i prijelomne događaje u povijesti Zagreba s naglaskom na odnos društvenih, političkih i prirodnih promjena i naroda.

Program zaokružuju predstava Istarskog narodnog kazališta iz Pule ‘Ima da te ima’ u režiji glumaca predstave Lane Gojak i Rade Radolovića, ‘vesela interaktivna igra s najmlađom publikom puna plesa, glazbe i veselja bivanja na sceni’, te višeznačno slojevita predstava GK Žar ptice ‘Bajka o Žar ptici’ u režiji Ivice Boban, koja kao polazišnu točku ima inscenaciju legende i mita o amblematskoj ptici, koju redateljica oplemenjuje nizom reminiscencija iz ikonografske tradicije.

Pozitivan stav prema svijetu i jasno motivirana struktura

Kako se ističe u najavi, u svim odabranim predstavama humor, scenografija, pokret, kostimi i glazba tvorbeni su elementi predstave, a ne dekorativni sadržaji koji imaju jedini cilj da se svide, da figuriraju bez pravog razloga postojanja ili značenja.

Sve grade pozitivan stav i izazovan odnos prema svijetu koji nas okružuje, educirajući mladu publiku pravim životnim vrijednostima kroz igru, glumu, kazalište i umjetnost pa bi ovogodišnja selekcija mogla imati podnaslov ‘Vrijednosti kazališta za djecu u našem vremenu’, dodaje se.

U inozemnoj konkurenciji, zagrebačkoj će se publici u sklopu festivala predstaviti finski Theatre Tuike iz Helsinkija predstavom ‘Podvodne priče’ u režiji Nine Rinkinen, čija se radnja događa ispod površine mora, gdje moderni svijet ‘plastičnih vrećica’ uništava floru i faunu morskog carstva, uz autorski upečatljiv i kritičan animirani film na temu ekologije.

Kako susjedi postaju prijatelji u jednoj bezličnoj i rutinskoj stvarnosti pokazuje izraelska predstava ‘Susjedi’ rađena u koprodukciji Nephesh kazališta i Mofa kazališta iz Tel Aviva, dok je autorski projekt Marka Dukića ‘Pustolovine Boleta Komete i Nevid’ teatra iz Banja Luke najavljen kao animirana bajka za djecu čija toplina priče i vizualna atraktivnost osvajaju publiku u prvih deset minuta izvedbe.

I na kraju, tu je i autorski projekt Jorge Padina ‘Superheroj’, španjolskog nezavisnog kazališta El perro azul iz Logrona, ‘monodrama koja prikazuje čudesnu igru živog glumca i maske’.

Festivalske predstave izvode se u kazalištu Žar ptici i u drugim kazališnim dvoranama u Zagrebu. Sve predstave prati Stručni ocjenjivački sud, koji najboljima u deset kategorija na zatvaranju Festivala dodjeljuje nagrade Zlatne Žar ptice.