16. studeni

Najavljena je velika retrospektiva slavnog Seana Scullyja u MSU

21.10.2022 u 09:23

Bionic
Reading

Velika retrospektivna izložba 'Putnik' američkog apstraktnog slikara Seana Scullyja, jednog od najuspješnijih umjetnika našeg vremena, otvara se 16. studenog u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti (MSU), sa 64 djela iz svih faza njegova rada

Scully je poznat po monumentalnim djelima i upravo zbog toga zgrada MSU-a jedna je od rijetkih u Europi koja će ih u potpunosti prezentirati u njihovoj raskoši, ističe se u najavi. Izlažu se njegova antologijska djela: platna, radove na papiru, fotografije i skulpturu koja donose iznimno vrijedan presjek slikarovog stvaralaštva posljednjih 50 godina.

Izložba je nazvana je po Scullyjevoj enigmatskoj seriji slika koje u sebi imaju drugu sliku, svojevrsni umetak, 'Putnika'.Ta je serija povezana sa slikarovim sjećanjem, ulogom putovanja i emigracije u njegovom životu - rođen je 1945. u Irskoj, odrastao u radničkom dijelu južnog Londona, gdje na Central School of Art razvija interes za figurativno slikarstvo. a svjetsku slavu postigao u SAD-u, gdje odlazi početkom 70-ih, pohađa Harvard, a danas živi u New Yorku.

Prva prekretnica u njegovu radu bila je oko 1968-69. kada eliminira figuru, a druga 1981. kada napušta "čistu" apstrakciju, što koincidira s probojem na svjetsku scenu slikom "Stražnji i prednji" u njujorškom PS1 Muzeja moderne umjetnosti.

Ubrzo se opet mijenja, uslijed tragične smrti sina djela mu postaju sve tamnija, "agresivnija", često i "bezbojna", prožeta egzistencijalnom tjeskobom ("Prazno srce"), dok je drugi dramatični zaokret, povratak figurativnom prikazu, bio nakon rođenja drugog sina. Tako od 2015. započinje ciklus slika "Eleuthera" na kojima se on igra i gradi dvorce u pijesku, uz gestu kopanja zaštitnog jarka, što mu postaje metafora za život.

Izložit će se i grupa slika inspirirana prirodnim i arhitektonskim krajolikom, "Zidovi svjetla" i "Zemljolinije", najznačajnije serije umjetnikovog stvaralaštva u protekla dva desetljeća, te monumentalni triptih "Nenaopako" koji ukazuje na isprepletenost unutarnjeg i vanjskog.

Posljednjih godina radi monumentalne skulpture, poznata je ona izložena u San Giorgio Maggiore u Veneciji 2019. Jedna od njih bit će i u MSU.

Autor izložbe je Dávid Fehér iz Muzeja likovnih umjetnosti u Budimpešti, a zagrebačke kustosice Jasna Jakšić, Ivana Kancir i Ana Škegro.

Izložba umjetnika čija su djela uvrštena u mnoge muzejske zbirke diljem svijeta trajat će do 12. ožujka, uz edukativni program i tematska vodstva. Popratni program otvara Scullyjevo predavanje 16. studenog u dvorani Gorgona MSU-a.