LEKSIKOGRAFSKI ZAVOD

Najavljen program 10. festivala Miroslav Krleža

24.06.2021 u 13:49

Bionic
Reading

Deseti festival Miroslav Krleža održat će se od 1. do 7. srpnja u atriju Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža, a otvara se praizvedbom predstave “Djetinjstvo u Agramu” redateljice Senke Bulić i dramaturginje Ane Prolić u koprodukciji sa GDK Gavella, najavljeno je u četvrtak

Najavljujući 10. izdanje Festivala Miroslava Krleže, autor i redatelj Goran Matović je istaknuo da se zbog potresa koji je oštetio prostor ambijentalnog teatra na Gvozdu, festival održava u atriju Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža.

Ovogodišnji festival svečano se otvara 1. srpnja 2021. praizvedbom predstave “Djetinjstvo u Agramu” redateljice Senke Bulić i dramaturginje Ane Prolić u koprodukciji sa GDK Gavella.

U predstavi igraju Andrej Dojkić, Ana Kvrgić, Siniša Ružić, Ivana Bolanča, Marko Petrić, Sven Medvešek, a glazbenici su Lucija Barišić i Matija Antolić.

Djetinjstvo u Agramu zauzima posebno mjesto u memoarsko-dnevničkom dijelu Krležina opusa, a otkriva ishodišne fascinacije i slike iz kojih će se razviti kolosalni opus velikog pisca, istaknuto je na konferenciji.

Na 10. festivalu Miroslav Krleža 5. srpnja 2021. gostuje Hrvatsko narodno kazalište iz Šibenika predstavom “Leda” u režiji Borisa Svrtana. U predstavi igraju Luka Dragić, Franka Klarić, Ivan Jončić, Bojana Gregorić Vejzović, Boris Svrtan i Oriana Kunči), a dan kasnije studenti Akademije dramskih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu pod mentorstvom Dore Ruždjak Podolski izvode predstavu “U agoniji”.

U programu 10. festivala Miroslav Krleža je i monodrama “Krležina Saloma” autorski projekt Selme Mehić i Maje Đurinović, a predstava je na rasporedu 3. srpnja.

Krležini originalni rukopisi

“Putovanje Krležinim zagrebačkim adresama” održat će se 4. srpnja prema zamisli Marine Bagarić gdje će se publika turističkim autobusom uz pratnju glumaca i glazbenika voziti Zagrebom i posjetiti šest adresa na kojima je Krleža živio i stvarao.

U popratnom, dnevnom festivalskom programu, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici 2. srpnja u podne moći će se razgledati Krležine originalne rukopise u sklopu programa “Iz Autorova pera – rukopisna građa Miroslava Krleže”.

U Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti 5. srpnja u 19 sati otvara se izložba “Dijalozi - Petar Dobrović / Miroslav Krleža”, a u programu “Krleža na Mađarskom” (4. srpnja u 10 sati) u Leksikografskom zavodu Miroslav Krleža između ostalih gostovat će akademik Otto Tolnai, mađarski pjesnik, pisac i esejist.

Tradicionalna svečanost obilježavanja Krležina rođendana “Doručak kod Krleže” održat će se 7. srpnja u 7 sati ujutro u Kazališnoj kavani Kavkaz. Zamišljena je kao spoj glume, glazbe i gastronomije, a službeni dress code je bijela odjeća.

U programu sudjeluju Zrinka Posavec, Sara Renar, Mario Igrec, Sara Stanić, Nikša Marinović, Irena Šekez Sestrić, Goran Matović, te glazbenici Elma Burnić i Admir Ćulumarević (Filmmusicorkestar).

Festival se zatvara 7. srpnja monodramom “Moj obračun s njima” koju izvodi Rade Šerbedžija uz gostovanje benda Zapadni kolodvor.

Autor vizualnog identiteta 10. festivala Miroslav Krleža je Mirko Ilić, grafički dizajner i ilustrator s američkom adresom.

Ulaznice za 10. festival Miroslav Krleža bit će dostupne na festivalskoj blagajni sat vremena prije predstave i online, a detalji o festivalu nalaze se na Facebook stranici festivala.