NA 14 LOKACIJA

Na Osječkom ljetu kulture čak 53 programska sadržaja

24.06.2021 u 13:46

Bionic
Reading

Na ovogodišnjem 21. "Osječkom ljetu kulture" (OLJK) bit će na 14 gradskih lokacija izvedena 53 glazbena, kazališna, književna, likovna i filmska sadržaja, od kojih osam premijernih

Osječki gradonačelnik Ivan Radić rekao je na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi da se OLJK razvio u kulturni "brand" i najveću kulturnu manifestaciju na istoku Hrvatske, jačajući svoj utjecaj u Hrvatskoj i inozemstvu.

Radić je najavio da će OLJK otvoriti predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković, što, dodao je potvrđuje vidljivost i važnost te manifestacije, u čije pozicioniranje na kulturnoj sceni Hrvatske i Europe Osijek ulaže značajna financijska sredstva i organizacijske napore.

Osijek ima snažan potencijal i veliku šansu biti urbano i kulturno središte istoka Hrvatske, ustvrdio je gradonačelnik, napomenuvši da stoga pokušavaju pozicionirati Osijek kao pokretača razvoja hrvatskog istoka i u kulturnom smislu.

Ovogodišnji OLJK otvorit će 29. lipnja glazbena premijera koncerta za glasovir i simfonijski orkestar "Esseker", skladatelja Davora Bobića, najavio je pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Dražen Alerić.

Uz ostalo bit će premijerno izvedeni balet "Mačak u čizmama", u izvedbi osječkog HNK-a, ambijentalna predstava "Pakao" Dante Alighieria, također u izvedbi osječkog HNK-a, a u povodu 800-te obljetnice smrti tog pisca, te drama "Tri žene", Vedrane Klepice, u koprodukciji "Tigar Teatra" i Teatra "Fort Forno".

Bit će održan i festival pričanja priča "Pričigin", te predstavljene knjige Zorana Ferića "Putujuće kazalište" i Želimira Periša "Mladenka Kostonoga".

U likovnom dijelu programa bit će predstavljena ambijentalna instalacija Vladimira Freliha "Supperbubble", te otvorena samostalna izložba Nives Kavurić-Kurtović "Oda ruci", dok će u glazbenom dijelu programa koncerte održati "Vlatko Stefanovski trio" te Darko Rundek i Jazz orkestar HRT-a.