U ZAGREBU

Hrvatska i Mađarska potpisale program suradnje u obrazovanju i znanosti

24.06.2021 u 13:44

Bionic
Reading

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs i ministar ljudskih resursa Mađarske Miklós Kásler potpisali su u četvrtak u Zagrebu Program suradnje u područjima obrazovanja i znanosti za razdoblje 2021.-2025. koji predstavlja nastavak dobre suradnje između Hrvatske i Mađarske.

"Dokument dodatno svjedoči o izrazito dobrim, prijateljskim, skladnim odnosima između Hrvatske i Mađarske. Dugogodišnja, višestoljetna povijest naših dvaju naroda dolazi do punog izražaja u suradnji i prijateljskim odnosima", rekao je ministar Fuchs prilikom potpisivanja sporazuma u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Naglasio je da je način na koji je riješeno pitanje mađarske manjine u Hrvatskoj i pitanje hrvatske manjine u Mađarskoj, koja sve prava uživaju pripadnici nacionalnih manjina - definitivno uzor kako treba riješiti odnose među manjinama, možda i u nekim drugim zemljama unutar EU.

"Ovaj program otvara daljnju mogućnost suradnje, otvara dodatne elemente koji će unaprijediti upravo ono što pokušavamo cijelo vrijeme, a to je očuvanje kulturnog i nacionalnog identiteta naših nacionalnih manjina", istaknuo je ministar Fuchs.

Naveo je kako je zahvaljujući izraženim željama i osjećaju potrebe od strane nacionalnih manjina, Program suradnje u područjima obrazovanja i znanosti za razdoblje 2021.-2025. dobio novi element - svaka zemlja će poslati svoje učitelje, ne pripadnike nacionalnih manjina, već izvorne govornike da osvježe i unaprijede nastavu materinjih jezika bilo u Hrvatskoj, bilo u Mađarskoj.

Svi ostali elementi sporazuma, ocijenio je ministar Fuchs, kontinuitet su dobrih odnosa dviju država, a uključuju razmjenu lektora, studenata i učitelja te doprinose daljnjem unaprjeđenju odnosa između Hrvatske i Mađarske na ovom području.

Fuchs je također zahvalio mađarskoj Vladi na pomoći kod potresa koji su pogodili Hrvatsku prošle godine, a posebno se zahvalio i na izgradnji osnovne škole u Petrinji.

Svi nacrti su pripremljeni, potrebni administrativni su gotovi te se čeka skori početak prvih radova.

Miklós Kásler: Obje vlade veliku važnost pridaju javnom obrazovanju i uključenosti u obrazovanje i kulturu nacionalnih manjina

Ministar ljudskih resursa Mađarske Miklós Kásler istaknuo je da obje vlade veliku važnost pridaju javnom obrazovanju i uključenosti u obrazovanje i kulturu vlastitih nacionalnih manjina.

Naveo je kako se ova suradnja podjednako odnosi na suradnju između ustanova, učenika i profesora.

"Ovo je lijepa i važna postaja u razvoju i suradnji. Isto kao što je Mađarska za hrvatsku manjinu, tako je i Hrvatska za mađarsku manjinu proširila mogućnosti javnoga obrazovanja. Ovo je simboličan korak, ali je i važan zašto što je omogućio da jedna država pruža pomoć drugoj", rekao je ministar Kásler, podsjetivši i na mađarsku pomoć kod potresa i obnove na Banovini.

U kontekstu Sporazuma naveo je i kako je Mađarska nakon 2010. godine tri i pol puta povećala svoje financijsko ulaganje pa je tako od prvotnih 1,8 milijardi forinti došla na više od 10 milijardi.

"O materijalnim stvarima moramo govoriti jer omogućuju dobro funkcioniranje, ali smatram da je sadržaj utoliko važniji. Sadržaj je taj da imamo 800 godina zajedničke tradicije i povijesti unutar kojih smo živjeli u miru i omogućili jedni drugima suživot i opstanak u teškim vremenima", rekao je Kásler, poručivši da je u tom svjetlu važno današnje potpisivanje sporazuma.

Spomenutim Programom ostvaruju se pretpostavke za izravnu suradnju ustanova osnovnog i srednjeg obrazovanja, visokih učilišta te znanstvenih i istraživačkih ustanova u područjima obrazovanja, znanosti i istraživanja.

Osim toga, njime se podupire stvaranje uvjeta za učenje jezika, književnosti, kulture i civilizacije druge države uz naglasak na potporu pripadnicima hrvatske nacionalne manjine u Mađarskoj i mađarske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj, a s ciljem očuvanja njihova jezika i kulture.