KULTURNA BAŠTINA

Nagrada Europa Nostra za promicanje suhozida

08.04.2011 u 11:37

Bionic
Reading

Europska komisija i organizacija Europa Nostra proglasile su 27 ovogodišnjih laureata nagrade nagrade Europske unije za kulturnu baštinu Europa Nostra među kojima je hrvatska udruga 4 grada dragodid i njihov projekt Dragodid.org

Za ovogodišnju nagradu bilo je prijavljeno 140 projekata iz 31 zemlje, a stručni žiri odabrao je 27 laureata koji prema njihovu sudu najviše doprinose očuvanju kulturne tradicije.

Rad udruge 4 grada dragodid zasnovan je na prepoznavanju praktične, kulturne i ekološke važnosti suhozida. Vještina gradnje suhozida i suhozidnih građevina tradicijsko je nasljeđe mediteranskog prostora ukorijenjeno još u pretpovijesnim vremenima i glavni ambijentalni element kulturnog krajolika Jadrana. Projekt udruge 4 grada dragodida sastoji se od praktičnih radionica suhozidne gradnje te širenja tako prikupljenih znanja i iskustava kroz elektronska (www.dragodid.org) i tiskana izdanja.

Cilj je radionica da se praktičnim radom na obnovi starina pod vodstvom iskusnih majstora zidara, vrijedna lokalna znanja o tradicijskim graditeljskim tehnikama zabilježe i prenesu na novu generaciju entuzijasta i mladih stručnjaka.

Od 27 odabranih projekata bit će odabrano šest dobitnika Grand prixa kojima će biti uručena priznanja i novčana nagrada u iznosu od 10.000 eura na svečanosti u hali Concertgebouw u Amsterdamu. Nagrade će uručiti Androulle Vassiliou, europska povjerenica za obrazovanje, kulturu, višejezičnost i mlade, te svjetski poznati tenor Plácido Domingo, predsjednik organizacije Europa Nostra.

Svi zainteresirani za projekt Dragodid.org imat će priliku razgledati izložbu 'Dragodid - retrospektiva projekta zaštite suhozidnog graditeljskog umijeća, 2001-2011.' koja će se održati u izložbenom prostoru palače Garbas u Rijeci, a otvara se u ponedjeljak, 11. travnja.