bitef teatar

Na Malom Brijunu gostuje 'Novo doba', predstava 'o kaosu svuda oko nas'

16.08.2017 u 09:24

Bionic
Reading

Kazalište Ulysses ugostit će 18. i 19. kolovoza na Malom Brijunu beogradski BITEF Teatar, koji će u Tvrđavi Minor izvesti svoju višestruko nagrađivanu predstavu 'Novo doba' u režiji sarajevskog redatelja Dine Mustafića

Kako se ističe u najavi, riječ je o nagrađivanom dramskom tekstu Vuka Boškovića nastalom po motivima knjige eseja Viktora Ivančića 'Radnici i seljaci'.

'Taj komad govori o nama, o svijetu, o izborima u Americi, o izborima u Srbiji, o izbjegličkoj krizi i njezinim posljedicama. O ratovima koji su se dogodili ovdje i o kojima nitko ne priča, ali koji vrište iz podteksta, o onima koji su otišli i onima koji će tek otići. O nama koji namjeravamo ostati, iako ne znamo točno zašto. O kaosu koji je svuda oko nas. O Novom dobu', rekao je Bošković o tekstu.

Predstava 'Novo doba' premijerno je izvedena u siječnju 2017., osvojivši iznimno pozitivne reakcije publike i službene kritike.

Redatelj Dino Mustafić predstavu je opisao kao 'zanimljivo scensko istraživanje mehanizma tranzicije koji je počeo u zločinu i donio profit odabranima'.

Pojedinačno i kolektivno ostali smo zaglibljeni između revolucije koja se nije desila i evolucije koja neće doći. To stvara negativne emocije bijesa i mržnje, društvo bez demokracije, koje kreira svijet poslušnih pragmatika, ljude bez suosjećanja i poštenja. To je zastrašujući poslovni i politički 'dogovor' krvnika i žrtve, potpisan i ovjeren od nove društvene elite', rekao je Mustafić.

Naslovnu ulogu tumači istaknuta kazališna i filmska glumica Mirjana Karanović, a uz nju nastupaju Boris Isaković, Ermin Bravo, Snežana Bogićević i Slaven Došlo.

Glazbu potpisuje Vladimir Pejković, scenografiju Petya Stoykova i Svetozar Kokalov, kostimografiju Lejla Hodžić, vizualni identitet Marko Berkeš, a asistent redatelja je Luka Jovanov.

Predstava je koprodukcija BITEF-a i sarajevskog Art Huba.

Brod iz Fažane za Mali Brijun polazi u 20.30 sati.