močvara, 02.05.2022.

Na istoj pozornici poznata glazbenica, velika spisateljica i sveprisutni novinar: 'Slušaj me' se vraća i donosi nam tople priče o glazbi

26.04.2022 u 09:58

Bionic
Reading

Prvo postpandemijsko izdanje manifestacije koju su mnogi zavoljeli održat će se ponedjeljak, 02.05., u klubu Močvara

Bit će to 12. po redu 'Slušaj me', a riječ je o programu koji se prije početka pandemije održavao jedanput u dva mjeseca u KSET-u. Koncept događanja jest istodobno prozaičan i briljantan: šest govornika po večeri u nekoliko minuta predstavlja njima vrlo dragu pjesmu i pokušava napraviti ono najteže – objasniti ljubav prema njoj. Zašto baš ta pjesma, po čemu se izdvaja od drugih, zašto im znači nešto više od ostalih... Nakon priče, publika pjesmu zajedno sluša u tišini i, eventualno, još malo razgovara o njoj.

Tako su na 'Slušaj me' do sada nastupile mnoge ličnosti s naše kulturne i društvene scene, a o omiljenim pjesmama su, između ostalih, zaneseno govorili i Boris Jokić, Darko Rundek, Miljenko Jergović, Goran Tribuson, Dario Juričan...

Nakon dvogodišnje pauze 'Slušaj me' se vraća sa šest novih gostiju, ovaj put na terasi Močvare. Organizator događanja najavljuje Olju Savičević Ivančević, Saru Renar, Bornu Sora, Lanu Pukanić, Dina Milić-Jakovlića i Srđana Sandića. Početak je u 20 h, vrata Močvare se otvaraju od 19 h, a upad je besplatan. 'Slušaj me' tradicionalno moderira književnik, urednik i novinar Andrija Škare.

U nastavku prenosimo i Škarinu najavu gostiju:

Olja Savičević Ivančević

Jednu od najomiljenijih hrvatskih spisateljica povlačimo za rukav već nekoliko godina u želju da čujemo i njezinu priču, ali tek sada, nakon što je palme splitske rive zamijenila za zagrebačke prolaze, uspjeli smo je privesti pred naš mikrofon. Nema puno smisla nabrajati sve što napisala jer sva je vjerojatnost da ako vam je stalo do pisane riječi, već odavno znate i volite njezina djela. Budući da se prije nekoliko godina bacila i na pisanje slikovnica, možemo samo izraziti ljubomoru prema današnjim malima jer doista imaju priliku cijeli život rasti uz njezine riječi. I, da se malo poigramo s naslovom Oljine prve zbirke pjesama, sigurno im neće biti nimalo strašno kad porastu.

Borna Sor

S obzirom na to da živimo tu gdje već živimo satiričarima treba poprilično bujna mašta kako bi izmislili nešto luđe od naše stvarnosti. Ludo, a uvjerljivo. Srećom, za Bornu Sora mašta nikad nije bila problem. Ovaj novinar, satiričar, TV voditelj i urednik News Bara te autor emisija kao što su Montirani proces i Prime Time kod nas je postao sinonim za pravu, dobru, junačku satiru, a to što nema dlake na jeziku i nije spreman na kompromise koštalo ga je i angažmana na nacionalnoj TV kući. E, da, i strastveno voli muziku.

Sara Renar

Kad je prije desetak godina sramežljivo kročila na domaću scenu Sara je bila samo još jedno ime u nizu kantautora koji su se tada borili za slušateljsku pozornosti. Danas je ona jedna od rijetkih koji su tada počeli, a čije ime vjerojatno svačija mama zna. Strast, predanost i talent kojima se Sara posvetila glazbi i svime što ima veze s njom razlog su njezinog uspjeha ma koliko riječ "uspjeh" u hrvatskim okvirima katkad zvučala nepristojno. Diplomu arhitekture za sada je spremila u ladicu, a bacila se na snimanje albuma, nastupe, suradnje s kazalištima i književnim manifestacijama, organiziranje koncerata... Ukratko, gdje je glazba, tu je i Sara.

Srđan Sandić

Nema gdje Srđana Sandića nema. A ako ga negdje stvarno nema, onda to i nije vrijedno! Ovaj novinar, pisac, kazališni kritičar, dramaturg i dramatičar te posebno vispreni voditelj i moderator književnih večeri zbilja je sveprisutan: hara po zagrebačkim klubovima i birtijama, u gledalištu je svake kazališne predstave, na vruću fotelju svog programa Cruising dovodi spisateljice i spisatelje iz zemlje i regije. I ono najvažnije, na koncertima ima ruke u zraku i pjeva glasno!

Dino Milić-Jakovlić

Ako vas zanima bilo što o povijesti automobila ili automobilističkih utrka nazovite D. za Dina! Povijest vozila na četiri kotača njegova je strast, ali i posao: uređivao je naš Dino časopise Auto Auto i F1 Racing, a pisao je ili piše i za niz drugih izdanja, o automobilima, ali i o brojnim drugim temama. No, Dino, as i legenda, nije zaljubljen samo u automobile nego i u muziku pa ga lako možete sresti na koncertima i kvizovima na koje nikad ne dolazi bez svoje zračne gitare. Je li pjesma o kojoj će govoriti njegova najdraža pjesma za vožnju ili samo najdraža ili samo pjesma - e, to ćemo tek čuti!

Lana Pukanić

Poznata je kao spisateljica (divna, divna knjiga 'Tinejdžerke i drugi monstrumi'), jedna od urednica na portalu MUF i urednica (ne samo) feminističkog portala Krilo (pronađite ga na https://krilo.info), a uz to je mnogi i danas pamte po aktivnosti na legendarnom Forum.hr-u i još legendarnijem podforumu 'Glazba'. Nećemo otkriti pod kojim je nickom ondje sudjelovala u raspravama, ali neke njezine izjave poput one 'Cijeli život čekam da me netko pita Beatlesi ili Stonesi pa da mogu reći – The Kinks!' često su i rado citirane i za jednu polovicu 'Slušaj me' tima imaju status narodnog blaga. Za drugu polovicu 'Slušaj me' tima status narodnog blaga stekao je Lanin putopis po Islandu. Nađite ga i utopijte se u toj milini. Gotovo smo sigurni da Lana neće odabrati Beatlese ni Stonese pa čak ni Kinkse, ali sto posto smo sigurni da će vas ono što odabere opiti i oduševiti jednako koliko i priča koju će vam o toj pjesmi ispričati!