S EUROPSKIM PARTNERIMA

Muzej prekinutih veza razvija europski grad budućnosti

18.09.2015 u 16:08

Bionic
Reading

Nakon operativnih sastanaka u Bremenu i Kopenhagenu, Muzej prekinutih veza je krajem prošloga tjedna, od 10. do 12. rujna, predstavio napredak potprojekta 'Zagrebački Gornji grad: Mijene srca' (Zagreb's Upper Town: Change of Heart)

Prezentacija potprojekta, kao i trodnevni radni sastanak, održani su u Zagrebu u sklopu dugoročnog suradničkog projekta 'The People's Smart Sculpture – PS2', sufinanciranog od Europske komisije u okviru programa Kreativna Europa.

Muzej prekinutih veza ugostio je partnere 11 prestižnih europskih znanstvenih i kulturnih institucija, čiji je zajednički cilj stvaranje suradničke platforme umjetnika, znanstvenika, kulturnih radnika i građana u propitivanju te stvaranju europskog grada budućnosti.

Potprojekt 'Zagrebački Gornji grad: Mijene srca' (Zagreb's Upper Town: Change of Heart) otkriva zaboravljenu povijest gornjogradskih prostora emotivnim mapiranjem Gornjega grada u suradnji s umjetnicima, učenicima, studentima i građanima. Sve s namjerom ukazivanja na višeslojnost Gornjega grada kao bitnog političkog, kulturnog, povijesnog i osobnog prostora.

Koautorica Muzeja prekinutih veza, Olinka Vištica, partnerima PS2 projekta predstavila je povijest i koncept muzeja te ih provela izložbenim prostorom ove zagrebačke kulturno-turističke atrakcije, koja je na Gornjem gradu od listopada 2010.godine.

Sastanci su se, osim u Muzeju prekinutih veza, odvili i u Zvjezdarnici Zagreb te Muzejskom dokumentacijskom centru. Asistentica voditeljice projekta Ivana Družetić tom je prilikom prezentirala detalje potprojekta 'Mijene srca' i predstavila stručne suradnike, a program je upriličila i predstava radiofonijskog teatra 'Hoerspiel – mala igra za slušanje', autorice Pavlice Bajsić Brazzoduro. Ova nagrađivana umjetnica će zajedno s novinarkom Ljubicom Letinić, tijekom trajanja projekta, na temelju prikupljenog arhivskog materijala te intervjua, održati dvije umjetničke radionice na temu zvuka i sjećanja. Uz to, sudjelovat će i umjetnice Kata Mijatović i Akiko Sato te sociologinja Jana Šarinić.

Cijeli trodnevni operativni sastanak rezultirao je uspješnom razmjenom ideja i otvorio dijalog za kvalitetniju suradnju partnera, a sljedeći domaćin je Sveučilište primijenjenih znanosti Düsseldorf.

Projekt 'The People's Smart Sculpture' (PS2) - društvena umjetnost na europskim prostorima

PS2 je interdisciplinarni istraživački i inovativni projekt o kulturnom razvoju europskog grada budućnosti. Potaknut mogućnostima digitalne tehnologije i društvene suradnje, PS2 projekt povezuje ljude i potiče razmjenu ideja za 'pametne gradove' u cilju zajedničkog stvaranja ugodnog i poticajnog gradskog okruženja.

Projekt vodi Sveučilište primijenjenih znanosti iz Bremena, a koordinira Martin Koplin, direktor M2C Instituta za primijenjene medijske tehnologije i kulturu. Uz Muzej prekinutih veza, u projektu sudjeluju: Sveučilište primijenjenih znanosti Helsinki Metropolia, GAUSS institut i Nacionalni institut i muzej Bitola, Sveučilište Kristianstad, Warehouse9 (Kopenhagen), Oslo Barnemuseum, Sveučilište Oslo, Sveučilište primijenjenih znanosti Düsseldorf, Gradska galerija Gdanjsk.

Od studenog 2014. do kraja travnja 2018. godine, 12 projektnih partnera iz 8 europskih zemalja sudjeluje u 11 eksperimentalnih potprojekata. Projekt će iznjedriti i europsku studiju o novim oblicima participacije koja ima za cilj poduprijeti i pratiti njegovu konačnu održivost.