NAJBOLJE U 15 GODINA

Moderni klasici filma koje ne smijete propustiti

07.01.2016 u 11:26

Bionic
Reading

Bilo da ste na kolektivnom godišnjem odmoru ili za zimskih praznika imate nešto više slobodnog vremena, prilika je za pogledati dobar film

Business Insider predlaže 20 suvremenih filmskih klasika snimljenih u proteklih 15 godina koje biste morali pogledati, a ako već jeste, možete opet.

'Donnie Darko' (2001.)
Uvrnuta inačica tinejdžerskog filma priča je o adolescentu Donnieju koji pati od paranoidne shizofrenije, a njegova obitelj prilično je disfunkcionalna. Jedne noći, hodajući u snu, Donnie odlazi iz svoje kuće te ugleda ogromnog čudovišnog zeca po imenu Frank. Tu počinje misteriozna avantura koja postavlja suptilna pitanja o paralelnim svjetovima i putovanju kroz vrijeme. Donnie postaje ikona modernih tinejdžera, a biti čudan nikada nije bilo toliko kul kao tada.

Donnie Darko

'Ludi za oružjem' ('Bowling For Columbine', 2002.)
Četvrti dugometražni film Michaela Moora, dobitnik Oscara za najbolji dokumentarac, istodobno je smiješan i tragičan film o Sjedinjenim Američkim Državama, stanju nacije i nasilju u društvu. Kontroverzni redatelj u filmu snimljenom 2003. bavi se masakrom u srednjoj školi Columbine High School i pokušava shvatiti zašto je američki put do sreće ispunjen nasiljem, krvlju i rasizmom. Nažalost, 14 godina kasnije, problemi s kojima se ovaj film bavi još uvijek potresaju američko društvo.

'Božji grad' ('City of God', 2002.)
Iako tople, brazilske ulice okrutne su prema siromašnim maloljetnim dječacima koji odrastaju na njima. Dvije posve jednake životne pozicije dva dečka odvedu različitim putevima. Jedan postane diler, a drugi fotograf. Film nudi nevjerojatan stilski pogled na slamove Rio de Janeira, vjerodostojnost filmu daju uglavnom neprofesionalni glumci, a najveće je iznenađenje ovog iznimno nasilnog filma vrlo slojevita prožetost komedijom.

'Vječni sjaj nepobjedivog uma' ('Eternal Sunshine of the Spotless Mind', 2004.)
Muškarac slomljena srca saznaje da je njegova bivša djevojka eksperimentalnim zahvatom izbrisala sjećanja na njega, pa se i on odlučuje na to. U glavnim su ulogama Jim Carrey i Kate Winslet.

'Superveliki ja' ('Super Size Me', 2004.)
Morgan Spurlock je osoba koja je odlučila svoje tijelo podvrgnuti eksperimentu te jesti 30 dana samo hranu iz najpoznatijeg svjetskog lanca brze prehrane - McDonaldsa. Filmu kojim je Spurlock obilježio svoju karijeru možete zahvaliti što je meni Super Size u McDonald'su ustupio mjesto nešto zdravijoj ponudi. Iako služba za odnose s javnošću kompanije negira da je ta odluka povezana s filmom, ostaje činjenica da je odluka o izbacivanju Super Sizea iz McDonald'sa donesena dva mjeseca nakon premijere filma.

Superveliki ja

'Nema zemlje za starce' ('No Country For Old Men, 2007.)
Dobitnik četiriju Oscara, ovaj film još je jedno od vrhunskih djela iz radionice braće Coen, nastao prema romanu Cormaca McCarthyja. Priča nas ubacuje u ruralni Teksas gdje Llewelyn Moss prilikom lova otkriva razmjenu droge koja je pošla po zlu; trupla, heroin i dva milijuna dolara. Uzima novac i ništa ne prijavljuje policiji, ne znajući pritom da tim činom postaje meta utjelovljenog psihopata. Prekrasan, napet, mračan i strašan film vrijedan gledanja, a Javier Bardem u ulozi psihopata će vas činiti nervoznim jer se tolika doza hladnokrvnosti jednostavno čini nemogućom. Jedan od onih filmova koji je svakim novim gledanjem sve bolji.

'Juhu-hu' ('Ratatouille', 2007.)
'Juhu-hu' donosi izuzetnu priču ispričanu animacijom koja nije namijenjena samo djeci. Smješten u otmjeni pariški svijet kuhanja, 'Juhu-hu' prati štakora koji je umislio da je vrhunski kuhar. Film je imao dobre šanse postati katastrofalnim, ali je umjesto toga pokazao da se i crtanim filmovima i računalnom grafikom može ispričati dobra i slojevita priča.

Juhu-hu

'Bit će krvi' ('There Will Be Blood', 2007.)
Priča predstavlja kroniku života naftnog tajkuna Daniela Plainviewa (Daniel Day-Lewis). Kad sazna za zemlju bogatu naftom u Kaliforniji koju može jeftino kupiti, premješta posao onamo te manipulacijom i iskorištavanjem od lokalnih zemljovlasnika pokušava kupiti zemlju. Postupnim gomilanjem bogatstva i moći s vremenom ispliva i njegova prava osobnost te se Plainview polako počne udaljavati od bliskih ljudi.

'Zodijak' ('The Zodiac', 2007.)
Redatelj David Fincher, poznat po mračnjačkim sklonostima, idealan je izbor za filmsku adaptaciju priče o serijskom ubojici Zodijaku. Robert Downey Jr. i Jake Gyllenhaal pokušavaju pronaći serijskog ubojicu koji terorizira San Francisco. Film je snimljen prema istinitom događaju. Fincher majstorski gradi stalnu neizvjesnost pa bi na kraju svatko mogao biti Zodijak.

'Čovjek na žici' ('Man on Wire', 2008.)
Priča o 'umjetničkom zločinu stoljeća' priča je o ekscentričnom šetaču po užetu Philippeu Petitu koji se 1974. ilegalno prošetao između tornjeva WTC-a, snimljena kao mješavina kriminalističkog filma, intimne ispovijesti i dokument pothvata, koji je ujedno i spomenik zgradama nestalim u terorističkom napadu 2001. godine.

Čovjek na žici

Na popisu preporučenih filmova su još 'Wall-E' (2008.), 'Nemilosrdni gadovi' ('Inglourious Basterds', 2009.), 'Početak' ('Inception', 2010.), 'Djeveruše' ('Bridesmaids', 2011.), 'Vožnja' ('Drive, 2011.), 'Prekidači' ('The Interrupters', 2011.), 'Čin nasilja' ('The Act of Killing', 2012.), 'Master' ('The Master', 2012.), 'Primjese boja' ('Upstream Color', 2013.), 'Odrastanje' ('Boyhood', 2014.).