NAJNOVIJA POEZIJA

Mlada hrvatska lirika u Gradini

20.02.2009 u 14:00

Bionic
Reading

U 27. broju niškog časopisa za književnost, umjetnost i kulturu Gradina predstavljen je izbor najnovije hrvatske poezije

Posljednji broj časopisa Gradina donosi izbor Mlada hrvatska lirika koji je priredio hrvatski pjesnik Miroslav Kirin. Unutar njega predstavljeno je jedanaest hrvatskih pjesnika od kojih je najstariji Delimir Rešicki (1960), a najmlađa Kristina Kegljen (1987). Predstavljeni su i radovi Tatjane Gromače, Tomice Bajsić, Marije Andrijašević, Slađana Lipovca i drugih.

Uredništvo časopisa istaknulo je da 'mlade hrvatske pjesnike odlično razumiju i bez prijevoda' te da već niz godina promiču kulturnu suradnju dviju zemalja.
Godine 2001. u Gradini je objavljena svojevrsna antologija hrvatske proze devedesetih, a izbor je, među ostalim, obuhvatio hrvatske pisce: Borivoja Radakovića, Edu Popovića, Roberta Perišića, Zorana Ferića, Antu Tomić, Miljenka Jergovića .

Časopis Gradina pokrenut je 1900. godine, obnovljen 1966, a od 2003. izlazi u novoj seriji u izdanju Niškog kulturnog centra.