U CRKVI SV. NIKOLE

Ministrica kulture u posjetu Zadru najavila daljnja ulaganja u centar podvodne arheologije

05.09.2018 u 20:35

Bionic
Reading

Kako je, nakon radnog posjeta Zadru, rekla ministrica Nina Obuljen Koržinek, Ministarstvo kulture i dalje će ulagati u obnovu zadarskoga Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju. Posjet je iskoristila i za sastanak sa zadarskim županom Božidarom Longinom i gradonačelnikom Brankom Dukićem

Ove godine, kada se obilježava Europska godina kulturne baštine, upravo će u u Zadru biti održan središnji događaj u Hrvatskoj kojim će se to obilježiti, rekla je ministrica Nina Obuljen Koržinek i najavila daljnje ulaganje u obnovu crkve sv. Nikole, gdje od 2008. godine djeluje UNESCO-ov centar podvodne arheologije.

'U suradnji s Gradom nastavit ćemo razvijati djelatnost podvodne arheologije. Dogovorili smo se da ćemo nakon završetka kompleksa, u kojem djeluju Međunarodni centar za podvodnu arheologiju i restauratorska radionica, nastaviti s obnovom cijelog kompleksa, što će uključiti i obnovu prostora crkve sv. Nikole', rekla je ministrica i dodala da će se taj prostor, koji je otvoren za kulturne događaje, 'staviti u punu funkciju kao središnje mjesto prezentacije svega što se događa u hrvatskoj podvodnoj arheologiji'.

Grad Zadar uložit će dodatni novac u pripremu dokumentacije te će se uključiti u sufinanciranje kroz ITU mehanizam, a cjelovit projekt stajat će oko 20 milijuna kuna.

U pratnji domaćina ministrica, Nina Obuljen Koržinek obišla je nekoliko zadarskih kulturnih ustanova, od Državnog arhiva i Arheološkog muzeja do Stalne izložbe crkvenih umjetnosti u sklopu samostana benediktinki Sv. Marije. Rekla je da u dogovoru sa Zadarskom nadbiskupijom i Gradom Zadrom slijedi obnova ugovora potpisanog prije 30 godina.

'Obišli smo Stalnu izložbu crkvene umjetnosti koju sufinanciramo. To je najvrjednija zbirka sakralne umjetnosti cjelovito prezentirane u Hrvatskoj. Kako smo u okviru novoga Zakona o muzejima stvorili pretpostavke da se takve zbirke i formalno-pravno prepoznaju, u tom smislu smo razgovarali s nadbiskupom Puljićem i gradonačelnikom Dukićem o obnovi ugovora potpisanog prije 30 godina. Njega ćemo obnoviti, pa idemo u renoviranje prostora i izradu novog postava koji treba biti suvremeniji i koji će dati naglasak na iznimne vrijednosti koje se tu čuvaju, što će pridonijeti povećanju broja posjetitelja', rekla je ministrica.

Na novinarsko pitanje što je sa sanacijom dijela podzida bedema u Parku Vladimira Nazora, konzervator Igor Miletić odgovorio je kako je, u suradnji s gradskim komunalnim poduzećem 'Nasadi', napravljen projekt sanacije te da radovi nisu počeli zbog turističke sezone.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek u radnom posjetu Zadru Izvor: Cropix / Autor: Luka Gerlanc

Odgovarajući na pitanje što se radi na kulturnoj baštini otkako je Zadar upisan na Popis svjetske baštine UNESCO-a, ministrica je istaknula kako je Grad Zadar upis zaslužio zato što se o baštini godinama primjereno skrbio. Konzervatorski odjel u Zadru, Kulturno vijeće u Zagrebu i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO, u suradnji s Gradom Zadrom, sudjeluju u pripremi svih projekata obnove, rekla je, ističući da je odobren novac iz EU fondova te kako vjeruju da je to početak cjelovitog pristupa obnove kulturne baštine u Zadru i da se upisom pokrenuo novi ciklus.

Također je istaknula da je postignut dogovor da se ide u izradu konzervatorske podloge za Zadar, 'što će biti iznimno važan temelj za sve planove upravljanja i razvoj kulturne baštine'.