UMJETNOST I KULTURA

Ministarstvo kulture nudi 18 milijuna kuna za programe namijenjene mladima

13.12.2016 u 10:30

Bionic
Reading

Na svojim internetskim stranicama Ministarstvo kulture objavilo je poziv na dostavu projektnih prijedloga pod nazivom 'Umjetnost i kultura za mlade', a za najbolje projekte namjeravaju izdvojiti 18 milijuna kuna

Poziv se provodi u okviru Operativnoga programa 'Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.', a usmjeren je na prevladavanje ograničenja pristupa mladih osoba kulturnim i umjetničkim sadržajima i aktivnostima te poticanje mladih da aktivno sudjeluju u kulturnome životu zajednice.

U pozivu se navodi da su za financiranje prihvatljive aktivnosti pripreme i provedbe umjetničkih radionica za mlade u srednjim školama, posebno u manje razvijenim područjima RH, aktivnosti pripreme i provedbe umjetničkih radionica za mlade u nepovoljnome položaju te priprema i realizacija kulturno-umjetničkih programa ustanova u kulturi, umjetničkih organizacija i udruga u području kulture i umjetnosti.

Kako se navodi u pozivu, cilj je prevladavanje ograničenja pristupa mladih osoba kulturnim i umjetničkim sadržajima i aktivnostima (geografska izoliranost, nepovoljne financijske prilike, invaliditet i dr.) te poticanje mladih da aktivno sudjeluju u kulturnom životu zajednice.

Prihvatljivi su prijavitelji organizacije civilnoga društva, ustanove u kulturi, jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Ukupni iznos bespovratnih sredstava iznosi 18,000.000,00 kuna. Udio financiranja po pojedinome projektu iznosi 100 posto prihvatljivih troškova, od čega je 85 posto osigurano iz sredstava Europskoga socijalnog fonda (ESF-a), dok će obvezni udio nacionalnoga sufinanciranja od 15 posto osigurati Ministarstvo kulture iz Državnoga proračuna Republike Hrvatske.

Sva dokumentacija vezana uz Poziv dostupna je na sljedećim poveznicama: www.strukturnifondovi.hr i www.esf.hr

Poziv je otvoren do 28. veljače 2017.