'ULTRANACIONALIST'

Ministar kulture Hasanbegović i dalje tema stranih medija

04.03.2016 u 09:10

Bionic
Reading

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović i dalje je zbog svojih kontroverznih stavova i odluka tema stranih medija. Austrijski Der Standard mu je posvetio tekst pod naslovom ‘Revizionist u hrvatskoj Vladi’ dok berlinski Die Tageszeitung piše o ‘skretanju u desno u Hrvatskoj’, u članku naslovljenom ‘Antifašizam kao floskula’

‘Pokreću internetske peticije za njegovu ostavku, pjevaju pjesme protiv njega. Hrvatski kulturni radnici su se već tjednima mobilizirali protiv ministra kulture Zlatka Hasanbegovića - čovjeka koji slavi pronacističku ustašku državu NDH i relativizira zločine iz tog vremena. Peticiju za ostavku Hasanbegovića potpisao je čak i austrijski pisac Robert Menasse’, piše bečki Der Standard o prijeporima koje u hrvatskoj javnosti i dalje izaziva Hasanbegović, kojega se opisuje kao ‘u međuvremenu najpoznatijeg ministra nove Vlade’.

Napominje se da zaoštravanju situacije svoj doprinos daje i Hasanbegović, opisujući umjetnike kao egzibicioniste i smiješne ulične lude, a dodaje se i kako su neki umjetnici bliski HDZ-u također istupili protiv ministra kulture, kojega se opisuje kao 'ultranacionalista'. Spominje se da je navodno Hasanbegović bio član HOP-a, citira se njegova izjava o ‘antifašizmu kao floskuli’ te konstatacija da je poraz 1945. ‘najveća nacionalna tragedija hrvatskog naroda’. Kao dodatni problem vezano uz Hasanbegovića Der Standard navodi i to da je nadležan za medijsku politiku te da je već raspustio Stručno povjerenstvo za neprofitne medije, što je također izazvalo burne reakcije.

U članku se još ističe da je Hasanbegović kao ministar kulture osobni izbor predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, s kojim je prijatelj. Karamarko se opisuje kao Hasanbegovićev politički mentor koji ga neće dati smijeniti.

Berlinski ljevičarski Die Tageszeitungpiše da ‘politika nove nacionalno-konzervativne vlade cementira podjelu hrvatskog društva’ te da je naročito u opasnosti kulturna politika. Hasanbegovićeve izjave i djelovanje ‘podsjećaju na nacionalistički obilježene devedesete godine’ te se citira također njegova izjava o ‘antifašizmu kao floskuli’, ali i stav da je u redu da škola u Bosni i Hercegovini nosi naziv po pripadniku SS-divizije Huseinu efendiji Đozi

Također se navodi kako je Hasanbegović svojedobno objavljivao u novinama naziva NDH, a zbog svega toga je i bivša premijerka Jadranka Kosor, svojedobno predsjednica HDZ-a, tražila njegovu smjenu. Kritički na Hasanbegovića gleda i Josip Juratović, zastupnik hrvatskog porijekla u njemačkom Bundestagu.

Zaključak Die Tageszeitung jest da se Hrvatska i dalje nije suočila sa svojom prošlošću na pravi način, čega je primjer i djelovanje Zlatka Hasanbegovića.