RIJEKA

Međunarodni festival malih scena s 11 predstava

28.03.2013 u 11:07

Bionic
Reading

Međunarodni festival malih scena u Rijeci ove godine obilježava 20. godišnjicu postojanja, a na programu će imati 11 predstava iz pet europskih zemlja, najavljeno je na konferenciji za novinare

Izbornica festivala Željka Turčinović rekla je da je u programu šest predstava iz Hrvatske, dvije iz Srbije te po jedna iz Slovenije, Makedonije i Litve istaknuvši da se nastojalo da se publici prikaže ono najbolje u europskom kazalištu.

Festival se otvara 2. svibnja u HNK Ivana pl. Zajca predstavom 'Unterstadt' HNK Osijek u režiji Zlatka Svibena. Turčinović je navela da u ovom slučaju nije riječ o predstavi koja bi odgovarala koncepciji festivala malih scena, ali je odlučeno da se uvrsti u program jer je ocijenjena najboljom predstavom hrvatskog glumišta u 2012. godini.

Slijedi predstava 'Fine mrtve djevojke' Mate Matišića u režiji Dalibora Matanića i izvedbi kazališta Gavella iz Zagreba, predstava "Jalova" nastala u koprodukciji KUD-a Borza iz Maribora i riječke skupine Trafik te predstava Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane "Božić kod Ivanovih" po tekstu Aleksandra Ivanovića Vedenskog u režiji Olivera Frljića

Kazalište Ulysses iz Zagreba nastupit će s predstavom Bertolta Brechta "Cabare Brecht - Zadrživi uspon Artura Uija" u režiji Lenke Udovički, riječka kazališta HNK Ivana pl. Zajca i HKD Teatar s koprodukcijom "Dabogda te majka rodila" po romanu Vedrane Rudan i u režiji Tatjane Mandić Rigonat, a Zagrebačko kazalište mladih s predstavom "Žuta crta" autorica Juli Zeh i Charlotte Roos u režiji Ivice Buljana.

Program zaključuju predstave "Pedeset udaraca" Tamare Baračkov u režiji Ane Grigorović i u izvedbi Ateljea 212 iz Beograda, predstava "Miranda" po motivima Shakespearove "Oluje" koju režira Oskaras Koršunovas a izvodi OKT - Gradsko kazalište iz Vilniusa u Litvi, Bulgakovljev "Moliereov život" redatelja Aleksandra Popovskog i u izvedbi Makodonskog narodnog teatra iz Skopja te zadnjeg dana, 11. svibnja "Othello" u režiji Miloša Lolića i izvedbi Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda.

Ove godine predstave će se igrati na dvije nove lokacije, u skladištu u riječkoj luci te Češkom domu na sjeverozapadu Rijeke.

Umjetnički ravnatelj festivala Nenad Šegvić kazao je da je ove godine bilo najteže do sad sastaviti program i to zbog nedostatak novca.

Istaknuo je da festival raspolaže s 50 posto manje novca nego prije samo pet godina. Zbog toga se nisu mogle dovesti neke predstave koje smo jako željeli, kazao je Šegvić.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel ustvrdio je da je Međunarodni festival malih scena postao jedan od zaštitnih znakova Rijeke.

U festivalskom žiriju bit će glumice Milena Dravić, Helena Buljan i Elvia Nacinovich.