SVEČANA DODJELA

'Matijaš grabancijaš dijak' varaždinskoga HNK najbolja predstava Bobijevih dana

25.11.2021 u 23:28

Bionic
Reading

Predstava Hrvatskoga narodnog kazališta u Varaždinu 'Matijaš grabancijaš dijak' Tituša Brezovačkog u režiji Krešimira Dolenčića proglašena je na svečanoj dodjeli u Histrionskom domu najboljom predstavom X. Bobijevih dana smijeha

Dobitnicima su nagrade uručili kritičar i predsjednik ocjenjivačkog suda Tomislav Kurelec i Bruno Marotti, unuk Bobija Marottija.

Predstava varaždinskoga HNK proglašena je najboljom jer je 'inventivno iskoristila klasični tekst kajkavske komedije za stvaranje suvremenog i živog scenskog djela koje efektnim scenskim uobličenjem ukazuje da i ta naizgled davna priča ima znatnih sličnosti s današnjom zbiljom'.

Nagradu za najbolju žensku ulogu dobila je Ines Bojanić za interpretaciju Miriam u predstavi Gradskog kazališta Požega 'Guja u njedrima' Alena Ayckbourna u režiji Rajka Minkovića.

Kako se ističe u obrazloženju, Ines Bojanić u predstavi koja uspješno povezuje crnu komediju, triler i horor, igra pomalo retardiranu ženu jasno i bez pretjeranog prenaglašavanja njezina stanja, da bi nekim detaljima dala naslutiti kako je takvo ponašanje možda i obrambeni mehanizam kojim izbjegava napade i neprimjetno aranžira situacije tako da bi se njima okoristila.

Damir Lončar nagrađen je za "vrhunsku interpretaciju gradonačelnika Kukučke koja nosi predstavu Glumačke družine Histrion 'Stoka sitnog zuba' Nina Škrabe u režiji Zorana Mužića, izazivajući zaslužene ovacije publike'.

  • +7
X. Bobijevi dani smijeha Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Hrvoje Klobučar nagradu je zaslužio 'svojom komičarskom dominacijom i raznovrsnošću' u tri predstave - dvije u izvedbi Histriona 'Bila je to ševa' Ephraima Kishona u režiji Lee Anastazije Fleger i 'Na parove razbroj s Petera Quiltera' u režiji Ivana-Gorana Viteza te u predstavi Dramskog kazališta Gavella Zagreb 2020, autorskom projektu Filipa Šovagovića i Dubravka Mihanovića.

Klobučar u Kishonovoj verziji Romea i Julije, ističe ocjenjivački sud, 'oduševljava detaljima čovjeka u dugom nesretnom braku, jer se ovdje veliki romantični ljubavnik nije ubio nego oženio Julijom', jednako je uvjerljiv i kao mladić koji želi postati rock-zvijezda u nadrealnom Zagrebu 2020 nakon potresa i pandemije, dok u 'Na parove razbroj s'' iznimno duhovito tumači četiri potpuno različite osobe (od kojih je jedna žena) u omnibusu od četiri vrlo zabavne ljubavne priče.

Ocjenjivački sud, u kojemu su uz Kurelca bili glumica Perica Martinović i predstavnik publike Branko Babac, dodijelio je i dva specijalna priznanja.

Dea Presečki specijalno priznanje dobila je kao najbolja mlada glumica (do 28 godina) za naslovnu ulogu u predstavi varaždinskoga HNK "Matijaš grabancijaš dijak", koju je snažnom energijom u atraktivnoj kombinaciji fizičke ekspresije i lakoćom izgovora zahtjevnog teksta uspješno približila suvremenoj publici.

Specijalno priznanje dodijeljeno je i Silviju Vovku za scenski efektnu monokomediju s mnogo satiričkih elemenata 'Dobrodošli u klub' Kotar teatra iz Delnica, "za originalnu predstavu koja povezuje aktualnost i metaforičnost".

Nakon dodjele izvedena je histrionska predstava 'Bila je to ševa', kojom su 25. studenoga i otvoreni 'Bobijevi dani smijeha'.