REVOLTIRAN HAVC-OM

Matanić zove na ulicu: Vrijeme je da naučimo nešto od Rumunja

10.02.2017 u 15:20

Bionic
Reading

Nakon ostavke Hrvoja Hribara na mjesto ravnatelja Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) te imenovanja novog Upravnog odbora HAVC-a, u javnosti su se oglasile strukovne udruge redatelja i producenata koje su stale u obranu HAVC-a, a jedan od njih je i redatelj Dalibor Matanić koji je svoje mišljenje objavio kratko i jasno na Facebooku. Matanić, koji je od 2014. radio kao umjetnički savjetnik za dugometražni film u HAVC-u, a koji mu je redovito dodjeljivao novac za njegove filmske projekte, pozvao je kolege da izađu na ulice

'Jasno je od početka da ovo nema veze ni s Hribarom ni s greškama u radu HAVC-a. Poruka za sve interesne grupe koji hoće uništiti slobodu najbolje organiziranog filmskog centra u ovom dijelu Europe i vratiti hrvatski film i kulturu u kameno doba: ovaj put će nas još više čekati tramvaj...', napisao je Matanić, na čiji su komentar odgovorili mnogi njegovi istomišljenici. No bilo je i onih koji ne vjeruju u moć protesta Hrvata na ulicama.

'Nažalost, Dalibore, ništa od toga se neće desiti, svi smo jaki kad su u pitanju društvene mreže, ali nas je malo na ulicama. Čak i kad dođe do kolektivnog čekanja tramvaja (kurikularna reforma i njeno zaustavljanje) nažalost ništa se nije dogodilo. Ja ću svakako dici svoj glas i biti na prosvjedu (ako se organizira), ali mislim da se ništa neće promijeniti u pozitivnom smjeru već naprotiv, počet će ponovo lov na vještice i neistomišljenike pod krinkom nacionalnog digniteta. Hvala, ali takva mi Hrvatska ne treba', jedan je od komentara.

'Slažem se s tobom oko poznate hrvatske letargije, ali u ovom slučaju, ako dođe do toga, vjeruj mi da s ovakvom vrstom fajtera još nisu imali posla. Ovo bi mogla biti simbolična borba za neku bolju Hrvatsku vs. primitivizma. Naučili smo nešto od Rumunja u filmu, vrijeme je da naučimo i o ulicama', poručio je Matanić s kojim se složio i kolega Danilo Šerbedžija.