DJELA IZ 'CENTRALE'

Louvre otvara svoj prvi ogranak u Lensu

04.12.2009 u 15:30

Bionic
Reading

Prvi ogranak muzeja Louvrea, na kojemu su radovi počeli u petak, bit će otvoren za dvije i pol godine na sjeveru Francuske, u srcu negdašnjeg rudarskog područja.

Ministar kulture Frederic Mitterrand simbolično je položio u petak kamen temeljac budućeg muzeja, smještenog u gradu Lensu, koji je dosad bio najpoznatiji po rudnicima i popularnom nogometnom klubu. "To je mjesto koje će približiti ljude i kulturu", izjavio je ministar.

"U Parizu se nalazimo u povijesnom srcu grada, u zgradi pod zaštitom, u velikoj palači koja je pratila povijest Francuske, dok se ovdje u Lensu smještamo na područje koje je puno propatilo i čijoj obnovi pridonosimo", objasnio je predsjednik muzeja Louvrea Henri Loyrette.

Louvre-Lens trebao bi otvoriti vrata u prvom šestomjesečju 2012.

Središnji dio novog muzeja bit će "galerija vremena" koja će predstaviti približno 250 djela iz Louvrea. Postavit će ih se kronološki od najstarije antike do 1850., te geografski od Amerika do granica s Indijom i Kinom. Muzej će moći ugostiti 450 do 550 tisuća posjetitelja godišnje. Postav mu neće biti stalan, nego će se stalno obnavljati djelima iz "centrale".