VI PITATE, MI ODGOVARAMO

Kulturna događanja u 2011.

  • Autor: S. F.
  • Zadnja izmjena 14.01.2012 11:59
  • Objavljeno 12.01.2012 u 11:33
umjetnost

umjetnost

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock/Getty images

Na pitanje čitatelja zašto u Hrvatskoj nema kvalitetnih kulturnih događanja, donosimo pregled najvažnijih kulturnih događanja u protekloj godini koji su načinili naši autori i kritičari

Tijekom 2011. jedna od najznačajnijih izložbi bila je 'Art déco i umjetnost u Hrvatskoj između dva rata', koja je u Muzeju za umjetnost i obrt oživjela doba čarlstona, kabareta, bubikopfa i jazza. Osim povratka u dvadesete i tridesete godina prošloga stoljeća, ljubitelji vizualnih umjetnosti tijekom prošle godine imali su prilike razgledati djela renesansnih majstora Tiziana, Tintorreta i Veronesea, posjetiti mračnu izložbu srednjovjekovnih sprava za mučenje ili pak doživjeti hrvatski ekspresionizam u Klovićevim dvorima. Više informacija o izložbama koje su obilježile 2011. dostupno je na linku.

Prošle se godine aktivno živjelo i na daskama, te je, među ostalim, premijerno izvedena predstava 'Baba Jaga je snijela jaje' prema romanu Dubravke Ugrešić, a pohvale publike sakupila je i predstava za mlade 'Rent a friend' prema tekstu Dore Ruždjak-Podolski i Saše Božića. O najboljim predstavama prošle godine, prema izboru tportalovog kritičara Igora Ružićapročitajte ovdje. Da ni 2012. neće biti sušna, nagovješćuju najave nove kazališne godine.

Prošla godina bila je posebno uspješna za domaće književnice, a ljubitelji pisane riječi imali su prilike, među ostalim, upoznati književnika Amosa Oza koji je gostovao u Zagrebu u sklopu tribine Razotkrivanje. O stranoj prozi i publicistici u 2011. pisao je tportalov kritičar Gordan Duhaček.

Priloženi tekst odgovor je na pitanje fanova tportala na Facebooku, u sklopu našeg projekta Vi pitate, oni odgovaraju. I sami možete postaviti pitanje bilo kojoj osobi ili organizaciji preko pripadajuće aplikacije na Facebooku.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi