POVRATAK 'TWIN PEAKSA'

Kritičari većinom oduševljeni, no zasad nitko ne razumije Lynchovu noćnu moru

23.05.2017 u 11:39

Bionic
Reading

Nakon više od dva i pol desetljeća konačno su prikazane nove epizode treće sezone kultne serije ‘Twin Peaks’ Davida Lyncha i Marka Frosta. Povratak serije u režiji jednog od najvažnijih filmskih autora današnjice neizbježno je izazvao niz reakcija, većinom pozitivnih

Što se dogodilo s agentom FBI-ja Daleom Cooperom, u kojega je na kraju druge sezone ušao demonski Bob, samo je jedno od pitanja koja je ‘Twin Peaks’ ostavio neodgovorenim početkom devedesetih godina prošlog stoljeća, na kraju svoje druge i, kako se tada činilo, posljednje sezone.

Nesvakidašnja televizijska serija Marka Frosta i Davida Lyncha, u čijem je centru bila istraga ubojstva na prvi pogled dolične a zapravo posve misteriozne srednjoškolke Laure Palmer, zauvijek je promijenila ono što se smatra prihvatljivim za tematiziranje na malim ekranima. ‘Twin Peaks’ se bavio mračnim stranama ljudske psihe, nadnaravnim, kritikom malomišćanskog života, razotkrivanjem kapitalističke pohlepe, raznolikim manifestacijama seksualnosti i nizom drugih tema koje se dotad u serijama manje-više nisu mogle vidjeti. No još fascinantnija bila je režija Davida Lyncha, koji je seriji dao nadrealan vizualni prosede, stvarajući atmosferu tjeskobe i napetosti koju je pak redovito probijao često apsurdan humor.

Zato su brojni fanovi ‘Twin Peaksa’ bili s razlogom oduševljeni kada je prije nekoliko godina objavljeno da se Lynch vraća svojoj kultnoj seriji te će snimiti 18 novih epizoda, pa se njihova premijera proteklih dana zasluženo tretirala kao jedan od ključnih kulturnih događaja godine. Nove epizode ‘Twin Peaksa’, koje se prikazuju na Showtimeu, nastavljaju priču nakon 25 godina, dakle otprilike i koliko je prošlo između druge i treće sezone, a Lynch i Frost su okupili većinu originalne glumačke ekipe, ali i dodali neka nova lica te radnju razlomili na - kako se trenutno čini - tri lokacije: gradić Twin Peaks, Južnu Dakotu i New York.

Kritike su zasad većinom pozitivne, uz nekoliko ekstatičnih, te treća sezona ‘Twin Peaksa’ trenutno na Metacriticu, portalu koji agregira kritičarske tekstove, ima 74 od 100 mogućih bodova.

Britanski Guardian tako piše da nove epizode ‘Twin Peaksa’ ‘podsjećaju na suvremenu bajku napisanu na LSD-u i prerađenu u CIA-i’ te se predviđa da će ‘zbuniti i iritirati i najveće fanove’, s time da se to smatra pozitivnim.

Foršpan za 'Twin Peaks' Autor: Showtime

Portal AV Club daje prvim epizodama treće sezone najveću moguću ocjenu i konstatira da je riječ o ‘noćnoj mori i čistom hororu u stilu Davida Lyncha’. Opisuju se kao ‘beskompromisne’ i ‘bez utjehe’, a svijet koji prikazuju ‘pun je onostrane jeze’.

The Hollywood Reporter konstatira da su nove epizode ‘Twin Peaksa’ ‘uznemirujuće, čudačke, smiješne i zapravo nemoguće za kritičku procjenu’. S druge strane piše se da je dvosatno otvaranje nove sezone ‘Twin Peaksa’ ‘relativno razumljivo’, iako je teško prepričati što se zapravo događa. Predviđa se da će 18 epizoda biti koncipirano kao film od 18 sati te da će se tek na kraju moći zaključiti je li povratak Davida Lyncha ‘Twin Peaksu’ bio uspjeh ili promašaj.

Početak se definitivno smatra uspjehom.