‘THE ART LIFE’

Prvi biografski dokumentarac o velikom Davidu Lynchu

08.09.2016 u 09:55

Bionic
Reading

Dokumentarni film ‘David Lynch: The Art Life’ režisera Jona Nguyena ovih dana premijerno je prikazan na filmskom festivalu u Veneciji. Riječ je o prvom biografskom dokumentarcu koji obrađuje život jednog od najvažnijih filmskih autora današnjice

U nedavnoj anketi BBC-ja posvećenoj najboljim filmovima 21. stoljeća, u kojoj je sudjelovalo oko 180 filmskih kritičara sa svih strana svijeta, na prvom mjestu, posve zasluženo, našlo se nadrealističko remek-djelo Davida Lyncha ‘Mullholand Drive’. Istovremeno se Lynch vratio snimanju nove sezone ‘Twin Peaksa’, kultne TV-serije koja je početkom devedesetih bila velik hit.

Zato se čini kako je dokumentarist Jon Nguyen odlično tempirao premijeru svojeg doxa ‘David Lynch: The Art Life’, čije je snimanje započelo još 2012. godine. Film pokriva i Lynchevo djetinjstvo u Idahu te kasnije odrastanje u Philadelphiji. Mogu se vidjeti i njegovi rani likovni radovi jer ne treba zaboraviti kako je prije bavljenja filmom bio slikar. Podsjeća se i na njegove kratke filmove koji su prethodili kultnom prvijencu ‘Eraserhead’.

Sudeći po foršpanu za film, ‘David Lynch: The Art Life’ bit će zanimljiv podjednako kao i radovi ovog velikana filmske umjetnosti.