STVARANJE SVJETOVA

Koydl, Novak i Vekić na Venecijanskom bijenalu

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 06.02.2009 14:32
  • Objavljeno 06.02.2009 u 13:50
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Slikari Nikola Koydl, Zoltan Novak i Matko Vekić predstavljat će Hrvatsku na 53. Venecijanskom bijenalu, koji će se održati od 5. lipnja do 22. studenog, rečeno je na konferenciji za novinare Ministarstva kulture

Djela trojice slikara, profesorana zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, za Bijenale je odabralapovjesničarka umjetnosti Biserka Rauter Plančić, ravnateljica Modernegalerije.

Umjetnički direktor Bijenala Daniel Birmbaumsredišnju je temu izložbe naslovio 'Stvaranje svjetova', kao sugestijuza objedinjavanje srodnosti stvaralačkog procesa, odnosa međugeneracijama i istraživanja prostora crteža i slika.

Hrvatska izložba obuhvaća 30 djela, najviše nedavno završenih slika tepo jedan 3-D objekt koji korespondira s njihovim izričajima,istraživačkim nastojanjima i kreativnim kredom koji je na istoj valnojdužini s temom Bijenala, najavila je Rauter Plančić.

Rauter Plančić očekuje da će izložba biti više od revijalne slikarskesmotre te da će, rekla je, djela svjedočiti o kontinuitetu hrvatskog ieuropskog modernog naslijeđa, fokusiranosti na očuvanje ljepoteumjetničkog čina te inovativnim procesima transformacije prostora slikei njezinu značaju u suvremenoj umjetnosti.

Ministarkulture Božo Biškupić podsjetio je da je Getulio Alviani, koji ćenapraviti likovni postav naše izložbe, dugo surađivao s IvanomPiceljem, te se osobno zauzeo u prikupljanju slika kod svojih kolega zamuzej u Vukovaru. Rekao je da se očekuje da će troškovi za Venecijanskibijenale biti između 1,3 do 1,4 milijuna kuna.

NikolaKoydl, koji je bio profesor Zoltanu Novaku i Matku Vekiću, rekao je da,iako im se djela razlikuju po sadržaju, njih trojica imaju identičanprincip pristup slikarstvu. Ocijenivši da izložbeni prostor hrvatskeizložbe nije pogodan za izlaganje, Koydl je ustvrdio da danas i 'nijevelika čast' izlagati na izložbi za koju značajni svjetski kritičarismatraju da je spala na niske grane, a i u našoj su selekciji, dodaoje, tamo nastupali diletanti i amateri.

Novak je najavioda će izložiti radove ciklusa iz posljednje dvije godine, rađene zaizložbu u Gliptoteci HAZU, a Vekić da će izložiti nove radove i starekoje će reciklirati, te poliptihe.

Pored bijenalskogkataloga, hrvatsku izložbu pratit će opširni katalog na hrvatskom,talijanskom i engleskom jeziku s reprodukcijama svih izloženih djela.Otvorenje hrvatskog paviljona u izložbenom prostoru od 260 četvornihmetara palače Zaklade Querini Sampalia u blizini Trga Sv. Marka, bit će5. lipnja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!