NATJECATELJSKI PROGRAM – IGRANI FILM

Kornél Mundruczó predsjednik žirija na SFF

13.06.2012 u 09:00

Bionic
Reading

Ovogodišnji predsjednik žirija za Natjecateljski program – igrani film bit će istaknuti mađarski redatelj Kornél Mundruczó

Kornél Mundruczó rođen je 1975. godine. Pripada grupi mladih, progresivnih mađarskih redatelja za koje kritika često kaže kako su pokretači novog vala u mađarskoj, ali i europskoj kinematografiji. Nakon četiri dugometražna i pet kratkih filmova, od koji je većina doživjela premijere na prestižnim i najznačajnijim svjetskim festivalima te su osvojili brojne nagrade, Mundrucza s pravom svrstavaju u red renomiranih evropskih filmskih autora.

Njegov prvi dugometražni film bio je 'Pleasant Days' koji je nagrađen Srebrnim leopardom na filmskom festivalu u Locarnu 2002. Mundruzóv naredni film 'Johanna' premijerno je prikazan na festivalu u Cannesu u okviru programa Un Certain Regard 2005. Slijedi film 'Delta' 2008. koji je uvršten u službenu natjecateljsku konkurenciju kanskog festivala, gdje je i nagrađen nagradom FIPRESCI. Ovaj film nagrađen je i nagradom Don Quijote na Cottbus Film Festivalu 2008., CICAE nagradom na 14. Sarajevo Film Festivalu 2008., nagradom Golden Reel for Best Film na 39. Hungarian Film Week 2008., Gene Moskowitzom za najbolji igrani film u izboru strane kritike.

Mundruczóv film 'Tender Son-The Frankenstein Project', također je uvršten u natjecateljsku konkurenciju Cannesa 2010., a nagrađen je Posebnom nagradom žirija 16. Sarajevo Film Festivala 2010., kao i Posebnom nagradom žirija i nagradom 'Best director of photography' na Sevilla Film Festivalu.

Kratki filmovi Kornela Mundrucza jednako su uspješni. Među njima su, između ostalih i 'The Little Apocrypha No. 2' (predstavljen 2004. u Cannesu - Cinefondation Section), 'Little Apocrypha No. 1', 'Joan Of Arc On The Night Bus' (Director’s Fortnight – Cannes 2003.), 'Afta - Day After Day', 'Lost And Found - Short Lasting Silence'…

Osim filmskom režijom Mundruczó se aktivno bavi i kazalištem gdje je jednako uspješan kao i u filmu. Na kazališnim daskama režira od 2003. Njegove predstave među kojima su i 'The Ice', 'Frankenstein-Projekt', 'Hard To Be A God', 'Judasevangelium', 'Eszter Solymosi Of Tiszaeszlar'... igraju u kazalištima u Mađarskoj, ali i diljem svijeta te osvajaju nagrade na brojnim svjetskim teatarskim festivalima.