IZLOŽBA DILJEM ZAGREBA

Koristeći smartphone pronađite umjetničko djelo

24.05.2011 u 13:50

Bionic
Reading

U Kinu Tuškanac otvorena je prva hrvatska izložba u proširenoj stvarnosti koju se može razgledati na nekoliko lokacija u gradu Zagrebu, uživo ili posredstvom smartphone uređaja

rvu hrvatsku izložbu u proširenoj stvarnosti (augmented reality ili kratica AR) u organizaciji udruge Zagreb Art Kolektiv (ZARK), otvorila je kustosica izložbe Patricija Kiš, novinarka Jutarnjeg lista. Kiš se osvrnula na tehnologiju u funkciji popularizacije umjetnosti, kazavši da izložba pruža neslućene mogućnosti za umjetnike. Pritom je opisala glavnu prednost proširene tehnologije zbog koje umjetnici više ne moraju čekati odobrenje nekog odbora da svoje radove izlože u muzejima, već mogu odabrati lokaciju po želji i djelo pokazati korištenjem GPS koordinata.

Izložba donosi slike američkog slikara Johnathana Robertsa te filmove i fotografije hrvatskih umjetnika, redateljice Nikoline Barić i snimatelja i fotografa Mirana Krčadinca. U predvorju Kina Tuškanac posjetitelji su imali priliku uživo pogledati radove.

Iako se čini da datiraju iz nekog davnog vremena, fotografije iz Krčadinčeva ciklusa Babinjak snimljene su na ostacima istoimenog legendarnog kupališta uz savski nasip ranih 90-ih.

Za razliku od Krčadinca kod čijih radova možemo govoriti o socijalnom realizmu, slike Johnathana Robertsa definiraju se pojmom apstraktnog poentilizma. Kombinacija su proučavanja znanosti, ponajprije neurofizike i umjetnikova osjećaja života.
Prilikom otvorenja prikazan je kratki film iz 1999. na temu subkultura, filmske i televizijske režiserke Nikoline Barić. Barić je na karti grada Zagreba postavila pet filmova koji će se moći razgledati pomoću smartphone uređaja. Izabrala je pritom videoisječke koji pokazuju lokacije i mjesta koja su je inspirirala.

Kako bi razgledali radove u proširenoj stvarnosti, vlasnici smartphone uređaja moraju pristupiti internetskoj stranici www.layer.com, skinuti aplikaciju na svoj mobitel, odabrati layer pod nazivom ZARK te pronaći koordinate. Izložbu je trenutačno moguće pogledati kod HNK, Muzeju za umjetnost i obrt, na Markovu trgu, u Klovićevim dvorima, na Trgu bana Jelačića, u MSU-u, u Kinu Tuškanac i prostoru bivšeg kupališta Babinjak.

Na otvorenju izložbe nastupila je japanska umjetnica sa zagrebačkom adresom Rika Takaba te plesna skupina Ting!Tribe, koja u nastupu kombinira tradicionalni trbušni ples i moderne ritmove.