KRIVOTVORENI 'BLAGOSLOV'?

Kontroverze iza nove biografije o Harper Lee

29.07.2014 u 12:35

Bionic
Reading

Američka spisateljica Harper Lee, autorica romana 'Kako ubiti pticu rugalicu', kaže kako nije odobrila ili sudjelovala u pisanju memoara o svom životu

Knjigu 'The Mockingbird Next Door: Life With Harper Lee' napisala je Marja Mills, bivša novinarka Chicago Tribunea, koja je bila susjeda slavne autorice tijekom njezina života u Alabami.

'Uvjeravam vas, dok god sam živa, bilo koja knjiga koja se predstavlja kao biografija izdana uz moju dozvolu je prevara', napisala je 88-godišnja Lee
Mills je odgovorila da je izdala knjigu uz 'blagoslov' autorice i njezine sestre.

Nelle Harper Lee i Alice F. Lee znale su da pišem knjigu. Priče koje su podijelile sa mnom govore same za sebe', kazala je autorica koja se uselila u gradić Monroeville 2004. i živjela u kući do Harper i Alice Lee punih 18 mjeseci. U svojoj knjizi Mills piše kako je postala dio njihova društva i zadobila njihovo povjerenje. Navodno su bile prijateljice još tri godine nakon što se odselila.

Čim je izdavačka kuća Penguin najavila objavljivanje, još prije tri godine, Lee je vrlo jasno naznačila da ne želi imati veze s biografijom. U to doba, autorica nagrađena Pulitzerom objasnila je kako ne želi sudjelovati u promociji i odbija autorizaciju, a da su sve ostale tvrdnje – laž.

Do samog objavljivanja ostala je pri tom stavu dodajući kako je Mills okončala druženje s njezinom sestrom i kako je bila 'povrijeđena, ljuta i tužna, ali nikako iznenađena' kad je otkrila 'pravu misiju' bivše susjede, a to je 'pisanje još jedne knjige o Harper Lee'.

'Odmah sam prekinula sve kontakte s gospođom Mills, a napuštala sam grad kad god bi se ona pojavila u blizini', kazala je.

U Penguinu su u utorak najavili objavu riječima kako je 'autorica napravila izvrstan posao te kako se raduju dijeljenju priče o izvanrednim sestrama Lee s čitateljima' dodajući kako stoje iza autorice.

Lee nije dala intervju od 1964. godine; poznata je njezina odbojnost prema novinarima pa bi sudjelovanje u memoarima bio prvi takav presedan u posljednjih 50 godina.

Memoari o Harper Lee