ARBANAS, REISER I BECIĆ

Klovićevi dvori ove jeseni otvaraju tri velike retrospektive

  • Autor: T.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 07.09.2018 14:37
  • Objavljeno 07.09.2018 u 14:37
Nikola Reiser, Motiv iz Istre, 1979., privatno vlasništvo

Nikola Reiser, Motiv iz Istre, 1979., privatno vlasništvo

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Galerija Klovićevi dvori

Zagrebačka Galerija Klovićevi dvori najavila je tri velike retrospektivne izložbe koje priprema za novu, jesensko-zimsku sezonu, grafičarke Nevenke Arbanas te slikara Nikole Reisera i Vladimira Becić

Prva retrospektiva, s oko 350 radova hrvatske grafičarke Nevenke Arbanas, otvara se 4. listopada, a izbor su napravili akademik Tonko Maroević, akademik Luko Paljetak, sama autorica i muzejska savjetnica Koraljka Jurčec Kos.

Izložba se postavlja s obzirom na, kažu iz Klovićevih dvora, 'ujednačenu kvalitetu njenih prostorno promišljanih grafičkih listova velikih formata, znanje i zalaganje u smislu spoznavanja glavnih vrsta likovnog izražavanja'. Prateći je od početaka njena stvaralaštva, izložba će obraditi cjelokupno stvaralaštvo umjetnice koja predano i savjesno pridonosi umjetničkim, edukativnim i stručnim spoznajama što pregledno dokumentiraju činjenicu da njen opus smatramo izuzetnom vrijednošću koju valja dodatno promovirati, napominju.

Nevenka Arbanas, Diptih II, 1993.

Nevenka Arbanas, Diptih II, 1993.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Galerija Klovićevi dvori

Izabrane su grafike velikih formata (u dubokome tisku), što naglašavaju značaj praškog i pariškog ciklusa za umjetničino cjelokupno stvaralaštvo, kao i nova razmišljanja autorice o mediju grafike, odnosno nedovoljno vrednovanim i prepoznatim grafičkim tehnikama.

'Za likovnu publiku, uključivši umjetnike, a osobito studente umjetničkih akademija i povijesti umjetnosti, naročito je važan novi pogled kojim izložba dokumentira cjelokupno stvaralaštvo te grafičarke, uz dopunu do sad objavljenih biobibliografskih zapisa', dodaje se u najavi izložbe koja će biti otvorena do 18. studenog.

Reiserova stota obljetnica rođenja

U nastavku ciklusa retrospektiva posvećenih velikim hrvatskim umjetnicima čije opuse vrijedi iznova promotriti, revalorizirati te smjestiti njihov značaj u kontekst domaće, ali i europske povijesti umjetnosti, od 8. studenog moći će se razgledati retrospektiva Nikole Reisera, u povodu stogodišnjice njegova rođenja.

Nikola Reiser, Vesna I, 1956., privatno vlasništvo

Nikola Reiser, Vesna I, 1956., privatno vlasništvo

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Galerija Klovićevi dvori

'Iako generacijski pripada skupini hrvatskih umjetnika stasalih početkom pedesetih godina prošloga stoljeća koja je oslonivši se na iskustva avangardi s početka 20. stoljeća pribjegla novom, oslobođenom vidu umjetnosti kroz apstrakciju, Nikola Reiser ipak će slijediti svoj put i čitavoga života njegovati vlastiti, autentičan likovni izraz', ističe se.

Retrospektiva će obuhvatiti sve faze njegova stvaralaštva - oko 200 slika, crteža, grafičkih mapa, a izložbu, koja će biti otvorena do 3. veljače, pratit će katalog s reprodukcijama izloženih djela te autorskim tekstovima akademika Tonka Maroevića, povjesničarke umjetnosti Ive Körbler i kustosice izložbe Danijele Marković.

Nakon 35 godina Becić ponovno u Zagrebu

Za razdoblje od 6. prosinca do 10. ožujka Galerija Klovićevi dvori priprema retrospektivnu izložbu slikara Vladimira Becića, jednog od najznačajnijih predstavnika hrvatske moderne umjetnosti.

Autori izložbene koncepcije, Zvonko Maković i kustosica Iva Sudec Andreis tom izložbom predstavljaju Becićeve slike ponovo okupljene u Zagrebu nakon 35 godina, koliko je prošlo od posljednje retrospektive.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Galerija Klovićevi dvori

S nekim novim detaljima i tumačenjima revalorizirat će se Becićev iznimno plodan i bogat opus, a prema autorskoj koncepciji izvršen je odabir djela iz mnogih nacionalnih, inozemnih javnih i privatnih zbirki koja će predstavili cjelovito Becićevo slikarstvo moderne hrvatske umjetnosti, napominje se u najavi.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Galerija Klovićevi dvori

'U posljednjih se desetak godina pojavio čitav niz njegovih nikada pokazanih remek djela koja u bitnoj mjeri, uz novu interpretaciju ovoga opusa, mijenjaju predodžbu o tome slikaru, ali i hrvatskoj modernoj umjetnosti prve polovice prošloga stoljeća', dodaje se o izložbi za koju novootkrivena djela i arhivska građa imaju važnu ulogu.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!